2 Su bardağı ince bulgur
1 Su bardağı irmik
1 Tane soğan
2 Tane yumurta
1 Tatlı kaşığı Tuz
1 Tatlı kaşığı reyhan
1 Tatlı kaşığı pulbiber
İÇ MALZEMELERİ
500 Gr kıymap,
5 Tane soğan
Karabiber, pulbiber, 4 yemekkaşığı tereyağı, tuz, isterseniz ceviz katabilirsiniz.( bizimkiler cevizli sevmiyorlar.)
YAPILIŞI
Önce iç harcı yapın soğuması gerekiyor. Kıymayı tencereye katalım, rengi değişince ince kıyılmış soğanları katalım. Kıyma suyunu çekince tereyağını ilave edelim. İyice kavuralım, karabiberini, pulbiberini, tuzunu ekleyelim. Ocaktan indirelim. Başka bir kaba alalım. Sıcaklığı çıkınca buzdolabına kaldıralım. Kıymamızın yağı donması gerekiyor.
KÖFTEMİZİN DIŞININ YAPIMI
Bulgurumuzu tepsimize dökelim, irmiğimizide ekleyelim. Üzerine sıcak su gezdirelim. Tepsiyle kapatalım.( aynı kısır yaptığımız gibi.) Soğanımızı rendeleyelim, yumurtalarımızı bir kaseye kıralım.
Bulgurumuzu açalım, içine reyhanımızı, soğanımızı, pulbiberimizi, tuzumuzu katalım. Bir kase su koyalım( elimizi ıslamak için ). Yoğurmaya başlıyalım, arada elimizi ıslatalım. Bulgurun sıcaklığı çıkınca yumurtaları ekliyelim. Yaklaşık yarım saat yoğrulacak. Hamur kıvamına gelince tamamdır.
Elimize yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, içini açalım. Önceleri zor oluyor alışılıyor. Elimizi ıslatarak yapalım. İçine hazırladığımız kıymayı dolduralım, ağzını kapatalım. Avcumuzun içinde yuvarlayalım şeklini verelim. Tepsinin altını elimizle ıslatalım.( köfteler yapışmasın) Hepsi bitince tavamıza ayçiçek yağımızı katalım( derin olursa daha iyi olur.) içli köfteyi ilkdefa yapıyorsanız, üç yumurtayı çırpın köfteleri içine batırıp süzgece alın. Yağ iyice ısınınca köfteleri kızartın( kaşıkla çevirin köfteler hiç dağılmaz.) Ben yumurtaya batırmadan kızartıyorum. Yanında ayranla nefis oluyor.
AFİYET OLSUN!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder