Tariflerde Ara

18 Temmuz 2018 Çarşamba

ÇÖKELEKLİ BİBER DOLMASI

Malzemeler

Yarım kilo dolmalık biber
Yarım kilo çökelek
2 tane domates
4 sarımsak
1 su bardağı zeytinyağı 

Yapılışı

Biberleri ortadan kesin. Tohumlarını çıkarın.
Çökeleğe tuz atıp karıştırın.
Biberlerin içini doldurunuz.

Zeytin yağını tavaya alın. Biberleri kızartın.
Servis tabağına alın.Tavada kalan yağın birazını alın. Kalan yağın içine,domatesi rendeleyin. Sarımsakları katın, iyice pişirin. 
Sosumuzu kızarmış olan biberlerin üzerine gezdirin. Üzerini kapatın dinlenmeye bırakın.

Afiyet olsun.

11 Aralık 2017 Pazartesi

ISPARTA KABUNESİ

MALZEMELERİ

2 su bardağı pirinç ( sıcak suyla ıslayın tuz katın). Pirincimiz yaklaşık yarım saat ıslanacak.
1 kilo kemikli et ( haşlanmış et,çok iyi pişmiş olacak. Etimizi yağları ve kemiklerinden ayıklanmış. Küçük küçük didiklenecek).
2 yemek kaşığı tereyağı.
Bir baş soğan( ay şeklinde doğranacak).
1 kase haşlanmış nohut.
et suyu.
Tuz ,karabiber

YAPILIŞI

Islanmış olan pirincimizi soğuk suyla iyice yıkayalım. Süzmesi için kenara bırakalım.
Pişireceğimiz tenceremizin içine soğanı alalım. Tuz ve karabiberle iyice ovalım. Tencerenin tabanına serelim.
Üzerine, didiklediğimiz etimizi serelim. Onun üzerine nohutumuzu serelim.En üstüne pirincimizi serelim.

1 kase et suyunu dökelim ( kaşık koyun, suyunu dökerken pirincimiz dağılmasın) pirincimizin üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave edelim. Benim ölçüm bu, eğer az gelirse sıcak su ilave edersiniz. Tabanda soğanda suyunu bırakacaktır yeterli olacaktır. Tuzunu ilave edin.

En üstüne de 2 yemek kaşığı tereyağını koyun. Küçük küçük her tarafına gelecek şekilde. Aslında pilav pişdikten sonra tereyağını kızartıp dökerler. Ben hafif olsun diye böyle yapıyorum.

1-2 damla limon sıkıyorum pilavımız beyaz oluyor.

2 yemek kaşığıda sıvıyağ gezdiriyorum,lapa olmasın diye.

Kaynaması için ocağa alıyorum,hızlı ateşte. Kaynadıktan sonra,altını kısıyorum.

Pişti mi diye kontrol edin,üzerindeki pirinç yumuşadıysa tamamdır.
 
Pilavımızın kapağını açın altına kalın birşey koyun, spatulayla altından üstüne doğru yavaşca karıştırın.  

Üzerine kağıt havlu koyun iki katlı olsun. Üzerine örtün dinlenmiye bırakın. En az yarım saat.

Afiyet olsun.

İŞKEMBE ÇORBASI

 MALZEMELER

Yarım kilo işkembe ( hazır temizlenmiş marketlerde satılıyor).
3 yemek kaşığı un.
3 yemek kaşığı süzme yoğurt.
1 yumurta sarısı.
Kemik suyu.
Sarımsak 3 diş.
3 yemek kaşığı sirke.


ÜZERİ İÇİN

2 yemek kaşığı tereyağı 
Kırmızı biber 

YAPILIŞI

Yıkadığınız işkembeyi düdüklü tencerede haşlayalım. 
Diğer taraftan kemik suyumuzu tenceremize alalım.

Haşlanmış olan işkembeyi süzelim. Kendi suyunu atalım.( çorbamız kokmasın)
Küçük küçük doğrayalım, kemik suyunun içine atalım.10 dakika pişsin.
Yoğurtu, unu,yumurta sarısanı iyice çırpalım.kıvamını açalım suyla. Birazda kaynayan çorbanın suyundan katalım. Yavaş yavaş karıştıralım, çorbamız kesilmesin. 

10 dakika daha kaynasın, sarımsağı, iyice ezin. Sirkeyi sarımsakla karıştırın, çorbanın içine salın.
Bir iki taşım kaynasın çorbanın altını kapatın.

Üzerine tereyağı iyice kızarsın,biberini salın ama yanmasın, çorbanın üzerine dökün.

Afiyet olsun.


TARÇINLI KURABİYE

  MALZEMELERİ 
1 tane yumurta
1 paket tereyağı 
1çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartmatozu
1 yemek kaşığı nişasta
1 vanilya
1 su bardağı pudra şekeri 
Aldığı kadar un
 
Üzeri için tarçın ve pudra şekeri 

YAPILIŞI

Yumuşak tereyağı ve sıvı malzemeleri kaba alıyoruz. İyice karıştırıyoruz,pudra şekeri ve nişastayı da katıp karıştırıyoruz.
 
Unu azar azar ekliyoruz, hamur elinizi bıraktığında tamamdır.

Şekil verin tepsiye dizin. 180 derecedeki ısıtılmış fırına verin. Ben ortada kızartıyorum. 
Pudra şekerini ve tarçını karıştırın kurabiyeleri bulayın. Çok güzel oldu, bende öğütülmüş karanfil vardı bir fiske kattım.

İki tepsi çıktı birisini sade yaptım.

Afiyet olsun.




9 Kasım 2017 Perşembe

MAYALI BÖREK

MALZEMELERİ 

1 kilo un
1 su bardağı süt
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kurumaya
2 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker


Bütün malzemeler katılıp hamur yapılacak. Un az gelirse ilave edin yumuşak bir hamur olacak.  Hamuru çok bekletmeye gerekyok.


İçine sürmek için yarım 3 yemek kaşığı tereyağ erimiş, içine 1 çay bardağı sıvıyağ.


İçine ister peynirli, ister patates kıymalı, ister ıspanaklı yapın. Sizin isteğinize kalmış.

YAPILIŞI

Hamuru tezgaha alın, mandalin büyüklüğünde parçalara ayırın. 15 dakika dinlensin üzerine yağ sürün kurumasın.

Bekleyen hamurumuzu alın elimizi yağa batırın, küçük küçük açın. Çay tabağı kadar, 3 tanesini üst üste koyun. Arası yağlanacak, 20 dakika bekletin.


Dinlenen hamurumuzu yağlayarak açın. Açabildiğiniz kadar, arada elinizi yağa batırın daha kolay açılacaktır.

Ortadan ikiye bölün, malzemeyi kenarına dizin bolca. Kıvırın kendi etrafında dolayın.

Üzerine yumurta, yağ karışımı sürüp 180 derecede pişirin.

Afiyet olsun.

 

9 Ekim 2017 Pazartesi

NİŞASTALI EL AÇMA BÖREK

MALZEMELERİ 

1 fincan sıvı yağ
Yarım fincan limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
1 tane kabartma tozu
1 şişe soda
Açmak için  nişasta
Yağlamak için sıvı yağ.
Üzeri için yumurta sarısı,krema, sıvıyağ

İÇ MALZEMELERİ 

Ben kıymalı, patatesli,Ispanaklı,peynirli yapabilirsiniz.

 YAPILIŞI

Unu kaba kaba alalım, tuz,limon suyu, yağ, soda, kabartma tozu katıp yoğuralım. Su ilavesi yapalım. Yumuşak bir hamur olacak. 5 dakika dinlensin, bezelere ayırın. Yumurta büyüklüğünde olsun.
  
Bezelerimizi küçük küçük açın, nişastayla. Herbirinin arasına bolca nişasta edin. 5 li grup oluşturun. 15 dakika dinlenmeye bırakın.

Dinlenen bezelerimizi açabildiğimiz kadar açalım. Tek tek açacağız.
Arasına sıvı yağ gezdirin. Yufkamızı ucunu katlayın, yağ çiseleyin. İç harcımızı koyup bolca yuvarlayın. Tepsiye dizin. 

Üzerine yumurta sarısı,sıvı yağ, krema karıştırın. Böreğin üzerine sürün. 

180 derece ısıtılmış fırına verin. Nar gibi kızarsın.

Afiyet olsun.

8 Ekim 2017 Pazar

AŞURE

  MALZEMELERİ 

1 paket aşurelik buğday ( Akşamdan iyice yıkanacak. Büyük tencereye alın bol su dökün 20 dakika pişirin. Ocağın altını kapatıp tencerenin üzerini iyice örtün. Sabaha kadar çiçek gibi açar buğdaylar.)
 
10 su bardağı şeker.

400gr kayısı

400 gr badem çiğ ( bir taşım kaynat süz, kabuklarını soy.)

400 gr sarı üzüm

2 subardağı haşlanmış nohut

2 çubuk tarçın

1 elma 10 tane karanfil, elmaya batır karanfilleri

Bir fiske tuz 

YAPILIŞı

Akşamdan haşladığımız buğdayın üzeri açıp ocağa alın.
Yeterince suyu yoksa sıcak su ilave edin. Kaynamaya bırakın. Arada karıştırın yoksa dibi tutar.
Nohutları ilave edin.
Yaklaşık yarım saat kaynatın.
Üzüm ve kayısıları birtaşım kaynatın süzün. Tencereye ilave edin.
Yarım saat daha kaynası kısık ayarda. Sıcak suyunuz eksik olmasın, suyu az gelirse ilave edersiniz.
Şekerini katmadan önce karanfilli elmamızı ve tarçın çubuklarımızı içinden çıkaralım. Aşüremiz kararmasın.
Kıvama geler aşüremize şekerimizi ilave edin.
Bana göre yeterli şekeri. İsterseni ilave edersiniz. Ama tadına bakın, tabağa alın soğusun öyle bakın.
Soyulmuş bademleri ilave edin 15- 20 dakikadaha kaynasın altını kapatın.

Not: pişirdiğimiz aşuremizin üzerini örtün iyice 30 dakika. Dinlensin, servisten önce farkını göreceksiniz.
 
Afiyet olsun