Tariflerde Ara

8 Kasım 2016 Salı

KAYMAK YAĞI (YALVAÇ YÖRESİNİN) sadeyağıda derler.

Malzemeler

Bizim memlekette kaymak kiloyla satılır.

Ne kadar olursa o kadar kızartılır.

Yapışmaz tavaya,kaymağımızı katalım. Biraz tuz atalım çok az olsun. Karıştırarak kızartalım, karıştırmazsanız dibi yapışır.
Kızarınca ocaktan alalım. Fakat yağ kızarmaya devam eder. Onun  için içine bir yemek kaşığı su katıp karıştırın.

Kabımıza alalım ara sıra karıştırarak soğutalım. Yağı üzerine çıkmasın eşit dağılsın.

Tavada yumurtayla,
Boraninin üzerine,
Bulgur pilavına,
Makarnalarda nefis olur

Afiyet olsun.

TARHANA YAPILIŞI

MALZEMELERİ 

Ben 10 kilo un üzerinden veriyorum tarifimi.

10 kilo un bunun 5 kilosu ev unu ( kepeği ayrılmamış) köy unuda diyebilirsiniz.
3 kilo soğan 
3 kilo salçalık kırmızı biber 
3 kilo domatesi  (salçalık)
5 kilo süzme yoğurt ( yağlı olacak)
2 kilo süt 
4 paket yaş maya
Göz kararı kuru nane (çok olursa tarhana pişince koyu renk olur)
Tuz yeterince ( az olursa güvelenir)


YAPILIŞI

Bütün sebzeleri yıkayalım. Soğanı, biberi, domatesi. (Soğanları soyalım, biberin çekirdeğini )
En alta birmiktar su katalım. Üzerine dörde bölünmüş soğanımızı koyalım. Onun üzerine kırmızı biberimizi katalım. En son domatesimizi dörde bölüp katalım. Tuzunuda atalım.
Güzelce pişirelim, yaklaşık 1-2 saat. Rondodan geçirelim, püre gibi olsun. Soğumaya bırakalım.

Ben bir gün önce pişiriyorum.

Unumuzu geniş hamur kabına alalım. Üzerine pişmiş olan malzememizi katalım.
Yoğurdumuzu katalım.
Tuzu, naneyi katalım.
Mayamızı katalım. 4 tane küçük paket yaş maya ( maya katınca tarhana ekşi olmuyor)
Sütümüzü katalım.
Güzelce yoğuralım.
Üzerine ince bir örtü, altına büyük bir sini (taşarsa alması kolay olsun)

İlk gün çok kabaracak.
Ertesi gün 500 gr sütle hamuru birdaha yoğuruyoruz

Arda karıştırarak tam 8 gün bekletiyorum.
Sonrada temiz tarhana bezinin üzerine un serpip tarhanamı kaşık kaşık seriyorum.
Arda küçültüp, gidip gelip yokluyorum.
Ben çok ufalamıyorum, çünkü ıspartada tarhana öğüten değirmenler var. Orada istediğimiz kalınlıkta çekiyorlar. Bizimkile un gibi seviyor öyle yaptırıyorum.

Asla hazır paket çorbalık almıyorum.

AFİYET OLSUN..

Not: Bu ara kızımın teog sınavına hazırlanıyor. Tariflerimi geç geçiriyorum.




28 Eylül 2016 Çarşamba

İNCİR REÇELİ

 Malzemeleri 

1 kilo mor incir
1 kilo şeker
3-4 tane karanfil
2-3 diş limontuzu
1 çay kaşığı ayçiçek yağı veya tereyağı 
2 subardağı su

Yapılışı

İncirleri güzelce yıkayalım, süzgece alalım. İncirlerin sapları kalacak. Sadece alt kısmını keselim.
İncirlerin bıçak batıralım. Tencereye alalım, üzerine şekeri dökelim. Bir gece beklesin.
 
İncirlerin üzerine suyumuzu dökelim. Kaynamaya bırakalım, üzerinin yağı bırakalım. Köpüğünü alalım, karanfilleri de atalım. 

Yeterince koyulaştığını anlamak için suyundan çay tabağına, alıp buzdolabına kaldırın. Soğuyunca kontrol edin kıvamınına siz kararverin. Çok koyu olmasın şekerlenir. Limontuzunu atın karıştırıp altını kapatın.

Ertesi günü kıvamına bakın, incir biraz suyunu bırakıyor. Hemen tepsiyealın güneşe bırakın. Akşama kadar koyulaşaacaktır. Kavanoza alabilirsiniz.

Not : güneş yoksa bir taşım kaynatın, sakın başından ayrılmayın.
Nefis bir reçel oluyor.


MEDOVİK PASTA

MALZEMELERİ 

2 su bardağı şeker 
4 yumurta 
3 yemek kaşığı tereyağı 
2 yemek kaşığı bal 
2 çay kaşığı karbonat
7 su bardağı un

Kreması

1 kase süt reçeli
1 paket labne 300 gr
1 paket krema 200 gr


YAPILIŞI

Tereyağı ocağa alın, 2 kaşık balı karıştırın, karbonatı katın. Karıştırarak yağı eritin, köpürecektir. Sürekli karıştırın. Ocaktan alın ılımaya bırakın.

Diğer taraftan yumurta ve şekeri çırpın, şeker eriyinceye kadar. Ballı karışımı yavaş yavaş ekleyin lütfen. Hepsi iyice karıştırın, unu ekleyin yavaş yavaş. Yumuşak bir hamur elde edin.

8 parçaya bölün, iki parça kağıt arasında açın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, açtığımız hamuru tepsiye yerleştirin.

Hamurumuzun üzerini çatalla delin fazla kabarmasın.

200 derecede ısınmış fırında 4 dakikada pişiyor.

Fırından çıkınca tencere kapağını kapatın etrafını bıçakla kesin. ( sıcakken yapın sonra kurumasın dağılır.)

Bütün parçaları aynı şekilde pişirin.

Kremasının hazırlanışı

Labne ve kremayı iyice çırpın, süt reçelini ekleyin. Hepsini karıştırın, eğer süt reçeli yoksa lableyi 2 pakete çıkarın.

Bir kat pişirdiğimiz, kurabiyemizi üzerine kremamızı sürelim.

Her katımıza aynısını yapalım, kalan kremayı üzerine ve yanlara sürelim.

Kenarlardan çıkanı robottan çekin, üzerine ve yanlara paylaştırın.

Not: bir gece önce yapmalı o zaman yumuşak oluyor.

Afiyet olsun...

11 Eylül 2016 Pazar

HAZIR YUFKADAN BÖREK

6  tane yufka (el açması alın)
3 yumurta
1 subardağı süt
1 subardağı sıvıyağ 
1 paket kabartma tozu 
Üzeri için susam,çörekotu

İÇİ MALZEMELER

Peynir,maydanoz

İstediğiniz içi kullanabilirsiniz 

Yapılışı

Sıvı malzemeleri karıştırın, içine kabartma tozunu ilave edin karıştırın.

İlk yufkayı yağlanmış tepsiye serin. Sıvı karışımdan gezdirin. 3 kata gelince peynirli içimizi yerleştirin. Altına serdiğimiz yufkayı içe kıvırın.
Diğer yufkalarıda aynı şekilde yerleştirin.
Kalan sosu üzerine dökün,böreğimizi kesin.
Susam veya çörek otunun serpin.

Not ; Ben iki kaşık tereyağını küçük parçalat halinde üzerine bırakıyorum, daha güzel oluyor.

Afiyet olsun.

6 Eylül 2016 Salı

KURU BÖREK

1 kilo hazır yufka
1 şişe maden suyu
3 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ ( ayçiçek )
2 yemek kaşığı tereyağı ( isteyen için )
İç malzemeleri 

300gr kıyma
1 büyük soğan 
3-4 orta boy patates 
Sıvıyağ 1 fincan ( kıymanız yağlı olursa daha az yağ kullana bilirsiniz )
Maydanoz
Karabiber, pulbiber, kimyon, kişniş, tuz

YAPILIŞI 

Soğanı sıvıyağ ile kavurun, kıymayı katın karıştırarak kavurun.
Baharatları, tuzunu ayarlayın.
Patatesleri haşlayın,ezin.
Kıymayı kapatın, patatesleri içine ilave edin.
Maydanozu katıp karıştırın.

YAPILIŞI 

Tepsiyi yağlayın 
Madensuyu,yumurtaları, sıvıyağ çırpın.
Tepsiye ilk yufkayı serin, üzerine sıvı karışımı sürün.
İkinci yufkayı serin tekrar sıvı karışımı sürün.
Üçüncü yufkayı serin, hazır olan harcımızı yayın.
Kalan yufkalarıda serin, hepsi tamamlanınca üzerine kalan karışımı dökün heryere yayın.
Bıçakla kesin böreğinizi.
Üzerine susam çörek otu serpin.
Üzerine ara ara tereyağı bırakın ( isterseniz, daha leziz oluyor)
180 derecede alt üst yakın fırına verin.

Not: isterseniz peynirli yapabilirsiniz
Afiyet olsun...

27 Ağustos 2016 Cumartesi

TİRAMİSU

MALZEMELERİ

2 paket kedidili bisküvi 
1 subardağı sıcak su
1 subardağı sıcak süt
2 yemek kaşığı şeker

Kreması için malzemeler

200 gr lable peyniri
200 gr krema
2 paket kremşanti
2 yemek kaşığı pudraşekeri
Üzeri için kakao 

YAPILIŞI

Sıcak su ve sütü bir kaba alın, şekeri ilave edin. Şeker eriyene kadar karıştırın.
Diğer taraftan kremayı, lableyi, kremşantiyi ve pudra şekerini iyice çırpın. Koyulaşınca bırakın.
Kedillerini sıvı karışıma batırın,tepsiye dizin. (Altına streçfilim sererseniz daha kolay aktarırsınız)
Ben borcama yaptım. İlk sıra bitince kremanın yarısını yayın. İkinci sırayada biskivileri yerleştirin. Üzerine kremayı yayın. Buzdolabına kaldırın, yaklaşık 3-4 saat dinlensin. 

Servisten önce kakaoyu üzerine eleyin.

Afiyet olsun..