Tariflerde Ara

26 Mart 2017 Pazar

SAÇ BÖREĞİ

MALZEMELERİ 
Hamuru için.
Un 6 bardak
Tuz 1 tatlı kaşığı
Evde varsa 1 su bardağı süt yada yoğurt.( daha güzel oluyor)
1 fincan sıvıyağ.
Yeterince su.
 
Hamuru yapın 15 dakika bekletin.
Sonra bezelere ayırın, tavanıza göre yapın.

İÇ MALZEMELERİ 

Temizlenmiş ıspanakları incecik kıyın. İçin varsa ısırgan ve ebegümeci otu kıyın. Çok güzel oluyor.
1 kilo ıspanağa 3 büyük soğa doğrayalım. Karabiber, pulbiber, toz kırmızı biber, tuz, bolca zeytinyağı katın. Hepsini karıştırın, ben içine yağı bol yapıyorum üzerine yağ sürmüyorum.
 
Lahanalı iç için, lahananın göbeği, beyaz yeri robotta çekin. Tavaya,yağı katın 2 tane soğanı yağda kavurun. Lahanaları katın biraz kavurun. Altını kapatın, karabiber,pulbiber, kırmızı toz biber, tu katın karıştırın. Soğutup böreğin içine döşeyin.
Harika bir börek oluyor. Köyde ebem yapardı. Ozaman satırla kıyarlardı lahanayı.

Peynirli, patatesli, ( bu içi yaparsanız üzerine tereyağı sürün kuru olmasın).

İç malzeme güzelse börekler güzel olur.

Yapılışı

Hamurlarımızı alıp açalım, unlu olmasın. Yarısına iç harcımızı koyup,kapatalım. İyice kızarana kadar pişirelim.

Not. Teflon tavada, pizza tavasında, pişirin. Ben döküm saçta yapıyorum çok güzel oluyor.

Afiyet olsun..


Dolama börek

  Malzemeleri

1 kilo un ( yaklaşık 8 subardağı).
1 fincan ayçiçeği yağı.
1 küçük limon suyu.
1 kabartma tozu.
1 tatlı kaşığı tuz.
Ilık su.
Açmak için biraz nişasta,un karışımı.
 
İçine sürmek için sıvıyağ 1 çaybardağı.
1 yemek kaşığı tereyağı erimiş.
3 tane yumurta

İç malzeme 

Nasıl isterseniz öyle yapın, ister peynirli, ıspanaklı,patatesli kıymalı.

Bütün malzemeler yoğurma kapına alın, ılık suyula hamuru yapın.
Yumuşak bir hamur olacak.
Hamuru iyi yoğurun, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Unlanmış tepsiye yuvarlayıp koyun.
15 dakika bekletin, böylece hamur kolayca açılır.

YAPILIŞI 

Bezeleri açın, servis tabağından biraz büyük olsun.

İçine hazırladığımız yumurtalı yağdan gezdirelim. 

Kenara malzemeleri koyup rulo yapalım, kendi etrafına dolayalım.

Üzerlerine yumurtalı karışımdan sürelim, fırına verelim.

180 derecede pişirelim.

Not; harika bir börek oluyor. Rahmetli Sıtkıye Teyzeden öğrenmiştim.
Ertesi gün daha iyi oluryor.


Afiyet olsun.



30 Ocak 2017 Pazartesi

YAHNİ

MALZEMELERİ 

2 subardağı nohut (akşamdan ıslatın içine bir tutam tuz atın.)
500 gr parça eti haşlayın ( Biz de kemikli parça et ya da dana kuşbaşı kullanılır.)
1 baş soğan
500 gr küçük soğan
Tuz
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağı 

YAPILIŞI 

Sıvıyağı tencereye alın soğanı ince doğrayın. İyice kavurun, tencere ısınınca altını kısın. 2 yemek kaşığı tereyağını ilave edin.
Haşlanmış olan etimizi ilave edin, üzerine haşlanmış nohutumuzu ekleyelim. Tuzunu ayarlayın.
Eğer kuşbaşı et kullanırsanız, önceden az su ilave ederek haşlayın. Soğanlar kavrulunca kuşbaşı etleri ilave ederek kavurun.
Küçük soğanları kabuklarını soyun, yıkayın tencerenin üzerine yerleştirin.
Kaynamaya bırakın, sonra altını kısın. Kontrol ederek pişirin.

Bizim yörenin yahnisi, yalvaç hüyüklü kasabasının yemeği, oldukça eski düğün yemeği.
Deneyin nefis bir yemek.

Afiyet olsun!



8 Kasım 2016 Salı

KAYMAK YAĞI (YALVAÇ YÖRESİNİN) sadeyağıda derler.

Malzemeler

Bizim memlekette kaymak kiloyla satılır.

Ne kadar olursa o kadar kızartılır.

Yapışmaz tavaya,kaymağımızı katalım. Biraz tuz atalım çok az olsun. Karıştırarak kızartalım, karıştırmazsanız dibi yapışır.
Kızarınca ocaktan alalım. Fakat yağ kızarmaya devam eder. Onun  için içine bir yemek kaşığı su katıp karıştırın.

Kabımıza alalım ara sıra karıştırarak soğutalım. Yağı üzerine çıkmasın eşit dağılsın.

Tavada yumurtayla,
Boraninin üzerine,
Bulgur pilavına,
Makarnalarda nefis olur

Afiyet olsun.

TARHANA YAPILIŞI

MALZEMELERİ 

Ben 10 kilo un üzerinden veriyorum tarifimi.

10 kilo un bunun 5 kilosu ev unu ( kepeği ayrılmamış) köy unuda diyebilirsiniz.
3 kilo soğan 
3 kilo salçalık kırmızı biber 
3 kilo domatesi  (salçalık)
5 kilo süzme yoğurt ( yağlı olacak)
2 kilo süt 
4 paket yaş maya
Göz kararı kuru nane (çok olursa tarhana pişince koyu renk olur)
Tuz yeterince ( az olursa güvelenir)


YAPILIŞI

Bütün sebzeleri yıkayalım. Soğanı, biberi, domatesi. (Soğanları soyalım, biberin çekirdeğini )
En alta birmiktar su katalım. Üzerine dörde bölünmüş soğanımızı koyalım. Onun üzerine kırmızı biberimizi katalım. En son domatesimizi dörde bölüp katalım. Tuzunuda atalım.
Güzelce pişirelim, yaklaşık 1-2 saat. Rondodan geçirelim, püre gibi olsun. Soğumaya bırakalım.

Ben bir gün önce pişiriyorum.

Unumuzu geniş hamur kabına alalım. Üzerine pişmiş olan malzememizi katalım.
Yoğurdumuzu katalım.
Tuzu, naneyi katalım.
Mayamızı katalım. 4 tane küçük paket yaş maya ( maya katınca tarhana ekşi olmuyor)
Sütümüzü katalım.
Güzelce yoğuralım.
Üzerine ince bir örtü, altına büyük bir sini (taşarsa alması kolay olsun)

İlk gün çok kabaracak.
Ertesi gün 500 gr sütle hamuru birdaha yoğuruyoruz

Arda karıştırarak tam 8 gün bekletiyorum.
Sonrada temiz tarhana bezinin üzerine un serpip tarhanamı kaşık kaşık seriyorum.
Arda küçültüp, gidip gelip yokluyorum.
Ben çok ufalamıyorum, çünkü ıspartada tarhana öğüten değirmenler var. Orada istediğimiz kalınlıkta çekiyorlar. Bizimkile un gibi seviyor öyle yaptırıyorum.

Asla hazır paket çorbalık almıyorum.

AFİYET OLSUN..

Not: Bu ara kızımın teog sınavına hazırlanıyor. Tariflerimi geç geçiriyorum.




28 Eylül 2016 Çarşamba

İNCİR REÇELİ

 Malzemeleri 

1 kilo mor incir
1 kilo şeker
3-4 tane karanfil
2-3 diş limontuzu
1 çay kaşığı ayçiçek yağı veya tereyağı 
2 subardağı su

Yapılışı

İncirleri güzelce yıkayalım, süzgece alalım. İncirlerin sapları kalacak. Sadece alt kısmını keselim.
İncirlerin bıçak batıralım. Tencereye alalım, üzerine şekeri dökelim. Bir gece beklesin.
 
İncirlerin üzerine suyumuzu dökelim. Kaynamaya bırakalım, üzerinin yağı bırakalım. Köpüğünü alalım, karanfilleri de atalım. 

Yeterince koyulaştığını anlamak için suyundan çay tabağına, alıp buzdolabına kaldırın. Soğuyunca kontrol edin kıvamınına siz kararverin. Çok koyu olmasın şekerlenir. Limontuzunu atın karıştırıp altını kapatın.

Ertesi günü kıvamına bakın, incir biraz suyunu bırakıyor. Hemen tepsiyealın güneşe bırakın. Akşama kadar koyulaşaacaktır. Kavanoza alabilirsiniz.

Not : güneş yoksa bir taşım kaynatın, sakın başından ayrılmayın.
Nefis bir reçel oluyor.


MEDOVİK PASTA

MALZEMELERİ 

2 su bardağı şeker 
4 yumurta 
3 yemek kaşığı tereyağı 
2 yemek kaşığı bal 
2 çay kaşığı karbonat
7 su bardağı un

Kreması

1 kase süt reçeli
1 paket labne 300 gr
1 paket krema 200 gr


YAPILIŞI

Tereyağı ocağa alın, 2 kaşık balı karıştırın, karbonatı katın. Karıştırarak yağı eritin, köpürecektir. Sürekli karıştırın. Ocaktan alın ılımaya bırakın.

Diğer taraftan yumurta ve şekeri çırpın, şeker eriyinceye kadar. Ballı karışımı yavaş yavaş ekleyin lütfen. Hepsi iyice karıştırın, unu ekleyin yavaş yavaş. Yumuşak bir hamur elde edin.

8 parçaya bölün, iki parça kağıt arasında açın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, açtığımız hamuru tepsiye yerleştirin.

Hamurumuzun üzerini çatalla delin fazla kabarmasın.

200 derecede ısınmış fırında 4 dakikada pişiyor.

Fırından çıkınca tencere kapağını kapatın etrafını bıçakla kesin. ( sıcakken yapın sonra kurumasın dağılır.)

Bütün parçaları aynı şekilde pişirin.

Kremasının hazırlanışı

Labne ve kremayı iyice çırpın, süt reçelini ekleyin. Hepsini karıştırın, eğer süt reçeli yoksa lableyi 2 pakete çıkarın.

Bir kat pişirdiğimiz, kurabiyemizi üzerine kremamızı sürelim.

Her katımıza aynısını yapalım, kalan kremayı üzerine ve yanlara sürelim.

Kenarlardan çıkanı robottan çekin, üzerine ve yanlara paylaştırın.

Not: bir gece önce yapmalı o zaman yumuşak oluyor.

Afiyet olsun...