Tariflerde Ara

2 Kasım 2015 Pazartesi

PROFİTEROL

  HAMURUN  MALZEMELERİ

 3 yemek kaşığı tereyağı
 1 subardağı su
  yarım su bardağı süt
1,5 subardağı un
 Bir fiske tuz
 1 tatlı kaşığı şeker

  YAPILIŞI

  Tereyağını, suyu, sütü tencereye koyun. Kaynayınca şeker ve tuz koy, unu ilave edin. Hızlıca karıştırın, hamur katılaşınca ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Hamur soğuyunca, yumurtaları birer birer yedirin. 
Ben elimle yoğuruyorum. Katılaştıkca yumurtaları ekleyin. Tepsiye yağlı kağıt serin. Lokma yapar gibi elinizle sıkın. Kaşıkla alıp tepsiye koyun. (şurup kaşığı güzel oluyor) Hamur yapışmıyor. Tepsiye dizdiğimiz parçaların üzerine pudraşekeri serpelim, güzel kızarıyor.
  Fırını 170 dereceye ayarlayalım. (altüst ayarı) İyice pişirelim, kızarınca fırını kapatalım. Biraz içinde  . Soğumaya bırakalım.
  
 İÇ KREMASI YAPILIŞI

 2,5 Su bardağı süt
 1 Su bardağı un
 1 Su bardağı şeker
 1 Yumurta 
 1 paket krema
 Vanilya

 Sütü tencereye alıp, şekeri,unu,yumurtayı,vanilyayı ilave edip karıştırın. Ocağa koyup, karıştırarak pişirelim. Kaynama noktasından sonra,10 dakika kısık ateşte pişirin. Ocaktan alıp kremasını ilave edip mikserle çırpalım. 

 Profiterollü bıçakla keselim, arasına kremayı sürün. tepsimize yerleştirelim.

 SOSU

  Hazır çıkolata sosu kullandım. Tarifindeki gibi pişirip, üzerine gezdirin.

  AFİYET OLSUN!

HAVUÇLU KEK

MALZEMELER
 1 su bardağı şeker
 1 su bardağı cevi (döğülmüş)
 1 su bardağı sıvı yağ
 3 yumurta 
 2,5 su bardağı un 
1 su bardağı rendelenmiş havuç
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı silme tarçın

  YAPILIŞI

  Yumurta ve şekeri çırpın ( beyazlaşacak). Sütü ve sıvı yağı ekleyin, karıştırın. Unukatıp, kabartma tozunu ve vanilyasını katın karıştırın. Cevizi ve havucu katıp, karıştırın. Tarçını ilave edin.

 Kalıbı tereyağı ile yağlayın. un serpin, fazlasını silkin. Malzemeyi dökün yere vurun.
 170 derecede pişirin. Fırından çıkınca ıslak bezin üzerine koyun. 10 dakika beklesin kalıptan çıkarın.
 üzerine pudra şekeri eleyin. Yada krema pişirip dökün.

   AFİYET OLSUN!

21 Ekim 2015 Çarşamba

SOĞUK DÖVME ÇORBA

  MALZEMELER

  1 su bardağı haşlanmış dövme buğday.
  1 kase süzme yoğurt
  2 yemekaşığı zeytinyağı (üzeri için).
  Nane tuz

  YAPILIŞI

  Dövme buğdayı geceden ıslatın. Sabah iyice yıkayın.( çok yıkayın ,buğday beyaz olsun). Tencereye alın, bol su katın. 15 dakika kaynatın, altını kapatın. Üzerini örtün, 3-4 saat kalsın. Buğdaylarımız çiçek gibi açar. Buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldırın, istediğiniz zaman kullanın.
  Yoğurdu ezin, tuzunu ayarlayın. Buğdayımızı katıp karıştırın. Üzerine nane serpin, zeytin yağı gezdirin.
 Yemeklerin yanında çok güzel oluyor.

 Afiyet olsun!


23 Ağustos 2015 Pazar

AÇMA POĞAÇA

   MALZEMELER

   1   Su  bardağı  yoğurt
   1   Su  bardağı  sıvıyağ
   2  Yumurta  ( akı  hamuruna,  sarısı  üzerine )
   1   Paket  maya  ( yaşmaya )
   1   Yemek  kaşığı  sirke
   2,5  Su  bardağı  süt
   3  Yemek  kaşığı  tozşeker
   1   Yemek  kaşığı  tuz
   Aldığı  kadar  un

    İÇ  MALZEMELER

    500  gr  peynir
    İsterseniz  maydanoz

    Arasını  yağlamak  için  yumuşak  tereyağı  ve  sıvıyağ  karışımı.

   YAPILIŞI

   Bütün  sıvı  malzemeleri  kabın  içinde  karıştırın.  Mayayı  iyice  ezin,  şekeri  ve  tuzuda  katın.  Unu  ekleyin,  yumuşak  bir  hamur  olacak.  Hamur  elinize  yapışmazsa  un  yeterlidir.  Hamuru  30  dakika  mayalandırın.  Üzeri  kapalı  olsun. ( streç film çekin )
   
    Hamurdan  yumurta  büyüklüğünde  bezeler  yapın.  Pasta  tabağı  büyüklüğünde  açın.  Üzerine  yağımızı  sürelim, beş kat yapalım. Yağladığımız  hamuru merdaneyle  açıp  büyütelim. Tekrar yağlayalım.  8  parçaya  bölelim,  küçük  olsun  derseniz  daha fazla  bölebilirsiniz.  Peynirimizi  ucuna  koyalım  kenarını  içe  doğru  kıvıralım,  rulo  yapalım.
    
    Üzerine  yumurta  sarısı  sürelim ( varsa  1 tatlı  kaşığı  pekmez  katın ).  Susam ,  çörekotu  serpin,  yaklaşık  30  dakika  tepside  mayalandırın. Daha güzel oluyor.
   
  Yaklaşık  verdiğim  ölçüden  3  tepsi  çıkıyor.  200  derecede  pişirin.

    AFİYET  OLSUN !
   


TAHİNLİ KURABİYE

  MALZEMELER

  1   Paket  tereyağı
  1   Çay  bardağı  sıvıyağ
  1   Çay  bardağı  yoğurt
  1   Çay  bardağı  şeker
  1    Yemek  kaşığı  sirke
  1   Paket  vanilya
  1   Paket  kabartmatozu
  1   Yumurta  ( beyazı  üzerine  sürülecek )
  1   Çay  bardağı  susam
  1   Su  bardağı  ceviz
  1   Su  bardağı  tahin
  1   Su  bardağı  şeker  ( arasına  serpmek  için )
  Aldığı  kadar  un.

    YAPILIŞI

   Yumuşak  tereyağı  diğer  sıvı  malzemeleride  karıştırın.  Yavaş  yavaş  unu  ekleyin,  kabartmatozu  ve  vanilyayı  ilave  edin.  Yumuşak  bir  hamur  elde  edin. ( hamur  elinizi  bırakınca  un  tamamdır )  Hamuru  4  de  bölelim.  Şekerli  bir  hamur  olduğu  için,  buzdolabı  poşetinin  arasında  hamuru  açın. Hamurumuzu  eni  dar  uzunlamasına  açalım.  Üzerine  tahini  yayalım,  3  yemek  kaşığı  şekeri  serpelim.  Üzerine  yeterince  ceviz  serpelim,  rulo  yapalım.  2  parmak  eninde  kesin.  Yumurta  akına batırıp,  susama  batıralım.  Tepsiye  dizelim,  180  derecede  önceden  ısıttığımız  fırına  verelim.
   İsterseniz  susam  yerine  tozşekere  bulayabilirsiniz.
   Verdiğim  ölçüden  1  tepsi  çıkıyor.  Çok güzel  bir  kurabiye  deneyin. Oğlum  çok  sever,  onun  için  yaptım.  Kurabiyeler  izmire  gidiyor. 


    AFİYET  OLSUN !

                                                

CİN BİBER TURŞU YAPIMI

    MALZEMELER

   2  kilo  cin  biber
   3  baş  sarımsak 
   Sirke  yeterince
   Limon  tuzu
   Tuz

   YAPILIŞI

  Biberlerimizi  yıkayalım,  sarımsaklarımızı  soyalım.  1  litreli  su  şişesi  alalım.  Sularını  sürahiye  boşaltalım.  
  Şişelerin  dibine  3  diş  sarımsak,  1  tatlı  kaşığı  limontuzu,  2  tatlı  kaşığı  tuz  katalım.  Biberlerimizi  şişemize  dolduralım,  arasıra  şişeyi  yere  vurarak  biberleri  yerleştirelim.  Hepsi  dolduralım,  üzerine  3  diş  sarımsak  katalım.  
  Şişemizin  1/25'  ne  sirke  katalım,  üzerine  ayırdığımız  suyumuzu  katalım.  Kapağını  kapatalım,  iyice  çalkalayım.  Serin,  karanlık  bir  yere  kaldıralım.
  

   KIŞIN  AFİYETLE  YİYELİM  !


KIŞLIK DOMATES SOSU YAPIMI

   MALZEMELER
  
  20   Kilo  domates  (ankon)
   5   Kilo  salçalık  kırmızı  biber
   Yeterince  tuz
   Konserve  kavanozu
   Konserve  kavanozu  kapakları  ( ilk  defa  kullanılcak )

    YAPILIŞI

   Ben  çok  yaptım,  siz  isterseniz  daha  az  yapabilirsiniz.  Derin  bir  tencerede  pişirelim,  etrafa  sıçramasın.  Domatesleri,  biberleri  iyice  yıkayalım.  Biberlerin  çekirdeklerini  çıkarın.  Tencerenin  dibine  su  katın,  biberler  yapışmasın. ( yoksa  malzeme  dibinde  yapışıp  yanar )  önce  biberi  iri  parçalar  halinde  doğrayın.  Üzerine  domatesleri  doğrayın.  Kapağını  kapatıp,  kaynamaya  bırakın.
   
   Arasıra  karıştırın,  domateslerin  kabukları  çıkıncaya  kadar  kaynatın.  El  blendırıyla  püre  haline  getirin.  Tuzunu  ilave  edin,  kaynamaya  bırakın.  Sosumuz  koyulaşıncaya  kadar,  kaynamaya  devam.  
Arasıra  karıştırın,  koyulunca  altını  kapatın.

   Kavanozlarımızı,  önceden  yıkayın ( kuru  olacak ) .  Kapaklarımızın  üzerine  çıkacak  kadar  su  katıp kaynatın. ( kapaklar  sıcak  olacak )

   Sosumuzu  kavanozlara  katalım.  Kavanozun  kenarını  peçeteyle  temizleyip, kapağımızıda  kurulayıp  kapatalım.  Kavanozlarımızı  ters  çevirelim.  Kavonazlarımızın  üzerine  kalın  örtü  örtelim.  24  saat  hiç açmayalım. 
   
   Birgün  sonra  kapakları  kontrol  edelim.  Kapak  tutmassa  ortasına  basınca  ses  gelir.  Yeni  kapak kullanırsak  sorun  olmaz.
  
    AFİYET  OLSUN!