Tariflerde Ara

28 Eylül 2016 Çarşamba

İNCİR REÇELİ

 Malzemeleri 

1 kilo mor incir
1 kilo şeker
3-4 tane karanfil
2-3 diş limontuzu
1 çay kaşığı ayçiçek yağı veya tereyağı 
2 subardağı su

Yapılışı

İncirleri güzelce yıkayalım, süzgece alalım. İncirlerin sapları kalacak. Sadece alt kısmını keselim.
İncirlerin bıçak batıralım. Tencereye alalım, üzerine şekeri dökelim. Bir gece beklesin.
 
İncirlerin üzerine suyumuzu dökelim. Kaynamaya bırakalım, üzerinin yağı bırakalım. Köpüğünü alalım, karanfilleri de atalım. 

Yeterince koyulaştığını anlamak için suyundan çay tabağına, alıp buzdolabına kaldırın. Soğuyunca kontrol edin kıvamınına siz kararverin. Çok koyu olmasın şekerlenir. Limontuzunu atın karıştırıp altını kapatın.

Ertesi günü kıvamına bakın, incir biraz suyunu bırakıyor. Hemen tepsiyealın güneşe bırakın. Akşama kadar koyulaşaacaktır. Kavanoza alabilirsiniz.

Not : güneş yoksa bir taşım kaynatın, sakın başından ayrılmayın.
Nefis bir reçel oluyor.


MEDOVİK PASTA

MALZEMELERİ 

2 su bardağı şeker 
4 yumurta 
3 yemek kaşığı tereyağı 
2 yemek kaşığı bal 
2 çay kaşığı karbonat
7 su bardağı un

Kreması

1 kase süt reçeli
1 paket labne 300 gr
1 paket krema 200 gr


YAPILIŞI

Tereyağı ocağa alın, 2 kaşık balı karıştırın, karbonatı katın. Karıştırarak yağı eritin, köpürecektir. Sürekli karıştırın. Ocaktan alın ılımaya bırakın.

Diğer taraftan yumurta ve şekeri çırpın, şeker eriyinceye kadar. Ballı karışımı yavaş yavaş ekleyin lütfen. Hepsi iyice karıştırın, unu ekleyin yavaş yavaş. Yumuşak bir hamur elde edin.

8 parçaya bölün, iki parça kağıt arasında açın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, açtığımız hamuru tepsiye yerleştirin.

Hamurumuzun üzerini çatalla delin fazla kabarmasın.

200 derecede ısınmış fırında 4 dakikada pişiyor.

Fırından çıkınca tencere kapağını kapatın etrafını bıçakla kesin. ( sıcakken yapın sonra kurumasın dağılır.)

Bütün parçaları aynı şekilde pişirin.

Kremasının hazırlanışı

Labne ve kremayı iyice çırpın, süt reçelini ekleyin. Hepsini karıştırın, eğer süt reçeli yoksa lableyi 2 pakete çıkarın.

Bir kat pişirdiğimiz, kurabiyemizi üzerine kremamızı sürelim.

Her katımıza aynısını yapalım, kalan kremayı üzerine ve yanlara sürelim.

Kenarlardan çıkanı robottan çekin, üzerine ve yanlara paylaştırın.

Not: bir gece önce yapmalı o zaman yumuşak oluyor.

Afiyet olsun...

11 Eylül 2016 Pazar

HAZIR YUFKADAN BÖREK

6  tane yufka (el açması alın)
3 yumurta
1 subardağı süt
1 subardağı sıvıyağ 
1 paket kabartma tozu 
Üzeri için susam,çörekotu

İÇİ MALZEMELER

Peynir,maydanoz

İstediğiniz içi kullanabilirsiniz 

Yapılışı

Sıvı malzemeleri karıştırın, içine kabartma tozunu ilave edin karıştırın.

İlk yufkayı yağlanmış tepsiye serin. Sıvı karışımdan gezdirin. 3 kata gelince peynirli içimizi yerleştirin. Altına serdiğimiz yufkayı içe kıvırın.
Diğer yufkalarıda aynı şekilde yerleştirin.
Kalan sosu üzerine dökün,böreğimizi kesin.
Susam veya çörek otunun serpin.

Not ; Ben iki kaşık tereyağını küçük parçalat halinde üzerine bırakıyorum, daha güzel oluyor.

Afiyet olsun.

6 Eylül 2016 Salı

KURU BÖREK

1 kilo hazır yufka
1 şişe maden suyu
3 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ ( ayçiçek )
2 yemek kaşığı tereyağı ( isteyen için )
İç malzemeleri 

300gr kıyma
1 büyük soğan 
3-4 orta boy patates 
Sıvıyağ 1 fincan ( kıymanız yağlı olursa daha az yağ kullana bilirsiniz )
Maydanoz
Karabiber, pulbiber, kimyon, kişniş, tuz

YAPILIŞI 

Soğanı sıvıyağ ile kavurun, kıymayı katın karıştırarak kavurun.
Baharatları, tuzunu ayarlayın.
Patatesleri haşlayın,ezin.
Kıymayı kapatın, patatesleri içine ilave edin.
Maydanozu katıp karıştırın.

YAPILIŞI 

Tepsiyi yağlayın 
Madensuyu,yumurtaları, sıvıyağ çırpın.
Tepsiye ilk yufkayı serin, üzerine sıvı karışımı sürün.
İkinci yufkayı serin tekrar sıvı karışımı sürün.
Üçüncü yufkayı serin, hazır olan harcımızı yayın.
Kalan yufkalarıda serin, hepsi tamamlanınca üzerine kalan karışımı dökün heryere yayın.
Bıçakla kesin böreğinizi.
Üzerine susam çörek otu serpin.
Üzerine ara ara tereyağı bırakın ( isterseniz, daha leziz oluyor)
180 derecede alt üst yakın fırına verin.

Not: isterseniz peynirli yapabilirsiniz
Afiyet olsun...

27 Ağustos 2016 Cumartesi

TİRAMİSU

MALZEMELERİ

2 paket kedidili bisküvi 
1 subardağı sıcak su
1 subardağı sıcak süt
2 yemek kaşığı şeker

Kreması için malzemeler

200 gr lable peyniri
200 gr krema
2 paket kremşanti
2 yemek kaşığı pudraşekeri
Üzeri için kakao 

YAPILIŞI

Sıcak su ve sütü bir kaba alın, şekeri ilave edin. Şeker eriyene kadar karıştırın.
Diğer taraftan kremayı, lableyi, kremşantiyi ve pudra şekerini iyice çırpın. Koyulaşınca bırakın.
Kedillerini sıvı karışıma batırın,tepsiye dizin. (Altına streçfilim sererseniz daha kolay aktarırsınız)
Ben borcama yaptım. İlk sıra bitince kremanın yarısını yayın. İkinci sırayada biskivileri yerleştirin. Üzerine kremayı yayın. Buzdolabına kaldırın, yaklaşık 3-4 saat dinlensin. 

Servisten önce kakaoyu üzerine eleyin.

Afiyet olsun..

26 Ağustos 2016 Cuma

BERLİNE

 2 yumurta
100gr erimiş tereyağı (2 yemek kaşığı )
1 paket yaşmaya
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı süt (ılık olacak)
Yarım su bardağı su ( ılık su )
6-6,5 su bardağı un ( kontrollü olarak ilave edin)
Kızartmak için ayçiçek yağı.
İçine koymak için marmelat,ben ergen reçeli kullandım.
Üzerine pudra şekeri.
YAPILIŞI

Sütü,suyu, şekeri, tuzu, tereyağını kaba koyun. Mayayı ilave edin karıştırın.
İyice karıştırın, yumurtayı ilave edip karıştırın.
Unu yavaş yavaş ekleyin, yumuşak bir hamur olacak. İyice yoğurun, üzerini kapatın mayalanmaya bırakın. Sıcak ortamda yaklaşık 1 saat yeter. Hamur iki katına çıkacak.

YAPILIŞI

Hamuru ikiye bölün, un serpin hamuru yuvarlayın. 
Merdaneyle açın, yarım santim kalınlığında olacak. Su bardağı ile kesin. Temiz bezin üzerine alın.
Hepsini bitirin, üzerini örtün. Yaklaşık 1 saat kalsın.
Yağı tencereye alın, orta ateşte ısıtın. (Yüksek olmasın içi çekmez )
Beklemiş hamurları birer birer yağa salın kızartın.
Tepsiye peçete serin, fazla yağı çeksin.

Kızarmış hamurlarımızın içine, reçel koyun. 
Üzerine pudra şekeriserpin.
Nefis oluyor, afiyet olsun.


18 Ağustos 2016 Perşembe

KURABİYELİ ÇİZ KEK

MALZEMELER

Alt tabanı için

100gr bitter çıkolata
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı un 
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 yumurta
Yarım çay bardağı şeker

Yapılışı

Tereyağını ve çıkolatayı bir kaba alın. İçi su dolu bir kabın üzerine oturtun. Eritin, altı kaynayınca eriyecektir.

Şekeri ve yumurtayı çırpın. İçine erittiğimiz ılımış çıkolatayı içine katın. Karıştırın, unu ve kabartma tozunu katın. Karıştırın, kalıbın içine yağlı kağıt serin. Üzerine malzemeyi dökün, fırını 170 derecede ısıtın. Isınmış fırına verin 10 dakika pişirin. Fırından alın, soğumaya bırakın.

ÜZERİ İÇİN MALZEMELERİ 

600 gr lable peyniri
1 küçük paket krema
4 yumurta
2 yemek kaşığı dolu un
2 yemek kaşığı dolu nişasta
1 subardağı şeker
Vanilya
1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

Lable peyniri ve kremayı kaba alın. Üzerine şekeri dökün, çırpın. Sonra yumurtaları teker teker kırın çırpın. Sonra unu ve nişastayı katın. Vanilyayı ve limon suyunu, ilave edin. Hepsini karıştırıp, pişirdiğimiz kurabiyemizin üzerine dökün. 170 dereceye ayarlayın, pastamızı su dolu tepsiye yerleştirin. Fırına verin, yaklaşık 1 saat da pişiyor. Üzeri kızarmıyacak, hafif kızaracak. Piştikten sonra fırının kapağına bir kaşık sapı ile aralayın. Yaklaşık 1 saat kalacak. Sonra dışarıda ılığınca, buzdolabında yaklaşık 3-4 saat soğusun. 

ÜZERİNİN SOSU 

1 paket bitter çıkolata
Yarım paket krema

Kremayı ocağın üzerine koyun, ısınınca altını kapatın. Bitter çıkolatayı içine katın, karıştırın. Eriyince,pastanın üzerine dökün.
Çıkolatayı artırabilirsiniz, kremayıda aynı oranda artırın.

Çok güzel bir çiz kek oluyor.
Afiyet olsun...