Tariflerde Ara

10 Aralık 2015 Perşembe

KOL BÖREĞİ

MALZEMELER 

Yarım kilo un (4su bardağı normal boy)
1 yumurta 
1 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kuru maya ( yaş olursa yarım )
2 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ 
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker 
Aldığı kadar un

İÇİ İÇİN MALZEMELER

500 gr lor peyniri ( isterseniz yağlı peynir karıştırın)

Üzeri için yumurta sarısı (beyazını hamuruna katın).

Arasına sürmek için tereyağı (erimiş) birazda sıvı yağ ekleyin.

YAPILIŞI 

Sıvı malzemeleri karıştırın. Mayayıda katın karıştırın. Unu ilave edip yoğurun. Yumuşak bir hamur olsun. hamur elinizi bırakınca tamamdır. Un ilave etmeyin. 

Hamuru 4 parçaya ayırın. Açabildiğimiz kadar açın, çok ince olmasına gerek yoktur. Her yerini yağlayın zarf gibi katlayın. Katlarken yağlayın ( kuru kalan yerlerini ). Kenara alın, buzdolabında koyarsanız daha iyi donar.

İlk yaptığımız hamuru açalım, pide gibi açarsaz daha iyi olur. İçi malzeyi incecik kenarına yayalım.( uzun tarafına, kuru kalan yere yağ çiseliyelim) . Hamurumuzu rulo yapalım, istediğimiz ölçüde kesip tepsiye dizelim.

Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpelim. 180 derecede pişirelim.

not: tepside beklemiyecek hemen fırına verelim çıtır olsun.
     

CEVİZLİ ÇÖREK

MALZEMELER
1 su bardağı süt 
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ 
3 yemek kaşığı yoğurt
2 tane yumurta (birisinin sarısını üzerine ayırın)
1 paket kuru maya ( yaş maya yarım paket )
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı 
Aldığı kadar un 
Üzeri için susam

ARA MALZEMELER

Arasına sürmek için yumuşak tereyağı 4 yemek kaşığı 
1 su bardağı döğülmüş ceviz

YAPILIŞI 

Bütün sıvı malzemeleri yoğurma kabına alın. İyice karıştırın, mayayı ekleyin. Yavaş yavaş unu ilave edin.
Elinizi hamur bıraktığı zaman un yeterlidir. Yumuşak bir hamur olacak. 

Yumurta büyüklüğünde beze yapın.Yaklaşık 10 dakika dinlensin.
Az un serpilmiş tezgahta, hamuru açın. İçine 1 çay kaşığı yumuşak tereyağı sürün,katlayın üzerinede sürün bohça gibi katlayın. Hepsini aynı şekilde katlayıp, kenara bırakın. 

İlk yaptığımızı alıp açın. İçine yağlayın ceviz serpin, rulo yapın. Kendi etrafında döndürün. Tepsiye dizin. 
Üzerine yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, karıştırıp sürün susam serpin.
180 derecelik fırına verin.

Not: Tepside beklerse yumuşak çörek olur.
        Hemen fırına verince kıyır kıyır olur.
 Ben hemen fırına veriyorum.

AFİYET BAL OLSUN...


8 Aralık 2015 Salı

KAPUSKA (GALLE)

MALZEMELER

1 Kilo lahana ( turşuluk)
1 su bardağı bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
Yarım çaybardağı sıvı yağ 
1 baş soğan 
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası (yada domates sosu )
Tuz, pulbiber
Varsa kurubiber

YAPILIŞI

Lahanayı, irice doğrayıp yıkayın. Tencereye sıvı yağı katın, soğanı kavurun. Salçayı ilave edip, kavuralım. Lahanayı da ekleyi karıştırıp soteleyin. Suyunu ilave edin, bulguru ve noutu ekleyin. Tereyağı ve kuru biberi ilave edip kapağını kapatın, yemeği pişmeye bırakılır. Çok sulu olmayacak, yemek pişince altını açın 5 dakika hızlıca pişsin. Yemek özleşsin yoksa suyu ayrı tanesi ayrı olur.
 
Bizim oralarda kapuskaya (galle) denir.

AFİYET OLSUN...

ZEYTİN YAĞLI PIRASA

 MALZEMELER

1 Kilo pırasa
1 Tane soğan
2 Tane domates
2 tane patates (orta boy)
2 tane havuç (orta boy)
1 çay bardağı zeytin yağı
1 yemek kaşığı bibersalçası
tuz

 YAPILIŞI

Pırasaları istediğiniz gibi doğrayıp, suya ıslayın üzerine biryemek kaşığı tuz serpin.( sebzelerin kumu dibine çöker. Bütün sebzelerde deneyin.)
 
Tenceremize zeytin yağını katın, soğanımızı yemeklik doğrayın. Güzelce kavurun, doğradığımız havuçları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Salçamızı katıp,karıştıralım patatesleri ilave edelim karıştıralım. Yıkadığımız pırasaları ekleyip üzerine domatesi ekleyip tuzunu ayarlayın kapağını kapatın. 

Arasıra karıştıralım, pırasalar sararınca suyunu dökün. Ama suyu sebzelerin üzerine çıkmasın. Yemeği pişmeye bırakılın.

Pırasayı birde böyle deneyin, çocuklarda yiyeceklerdir.

AFİYET OLSUN...

6 Aralık 2015 Pazar

KREMALI PATATES

MALZEMELER

6 tane büyük boy patates
1 küçük paket krema
2 diş sarımsak
tuz, karabiber 
3 yemek kaşığı sıvı yağ
üzerine yeterince kaşar ( istediğiniz kadar)

 YAPILIŞI 

Patatesleri soyuyoruz, istediğimiz gibi doğrayalım. Yıkayıp tencereye alın,üzerine 1 subardağı su koyup haşlayın. Az haşlayalım, suyunu çektirelim. Tavamıza sıvı yağı katalım, sarımsakları ezip doğrayıp, kavuralım. Kremasını katalım, karabiberi ekliyelim. Haşlanmış olan patatesleri katalım, bir çevirip fırın kabına alalım. Üzerine kaşar rendeliyelim, fırına verelim. 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.

 Çok güzel oluyor deneyin.

AFİYET OLSUN....

2 Kasım 2015 Pazartesi

PROFİTEROL

  HAMURUN  MALZEMELERİ

 3 yemek kaşığı tereyağı
 1 subardağı su
  yarım su bardağı süt
1,5 subardağı un
 Bir fiske tuz
 1 tatlı kaşığı şeker

  YAPILIŞI

  Tereyağını, suyu, sütü tencereye koyun. Kaynayınca şeker ve tuz koy, unu ilave edin. Hızlıca karıştırın, hamur katılaşınca ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Hamur soğuyunca, yumurtaları birer birer yedirin. 
Ben elimle yoğuruyorum. Katılaştıkca yumurtaları ekleyin. Tepsiye yağlı kağıt serin. Lokma yapar gibi elinizle sıkın. Kaşıkla alıp tepsiye koyun. (şurup kaşığı güzel oluyor) Hamur yapışmıyor. Tepsiye dizdiğimiz parçaların üzerine pudraşekeri serpelim, güzel kızarıyor.
  Fırını 170 dereceye ayarlayalım. (altüst ayarı) İyice pişirelim, kızarınca fırını kapatalım. Biraz içinde  . Soğumaya bırakalım.
  
 İÇ KREMASI YAPILIŞI

 2,5 Su bardağı süt
 1 Su bardağı un
 1 Su bardağı şeker
 1 Yumurta 
 1 paket krema
 Vanilya

 Sütü tencereye alıp, şekeri,unu,yumurtayı,vanilyayı ilave edip karıştırın. Ocağa koyup, karıştırarak pişirelim. Kaynama noktasından sonra,10 dakika kısık ateşte pişirin. Ocaktan alıp kremasını ilave edip mikserle çırpalım. 

 Profiterollü bıçakla keselim, arasına kremayı sürün. tepsimize yerleştirelim.

 SOSU

  Hazır çıkolata sosu kullandım. Tarifindeki gibi pişirip, üzerine gezdirin.

  AFİYET OLSUN!

HAVUÇLU KEK

MALZEMELER
 1 su bardağı şeker
 1 su bardağı cevi (döğülmüş)
 1 su bardağı sıvı yağ
 3 yumurta 
 2,5 su bardağı un 
1 su bardağı rendelenmiş havuç
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı silme tarçın

  YAPILIŞI

  Yumurta ve şekeri çırpın ( beyazlaşacak). Sütü ve sıvı yağı ekleyin, karıştırın. Unukatıp, kabartma tozunu ve vanilyasını katın karıştırın. Cevizi ve havucu katıp, karıştırın. Tarçını ilave edin.

 Kalıbı tereyağı ile yağlayın. un serpin, fazlasını silkin. Malzemeyi dökün yere vurun.
 170 derecede pişirin. Fırından çıkınca ıslak bezin üzerine koyun. 10 dakika beklesin kalıptan çıkarın.
 üzerine pudra şekeri eleyin. Yada krema pişirip dökün.

   AFİYET OLSUN!