Tariflerde Ara

28 Aralık 2014 Pazar

KEREVİZ SALATASI

  MALZEMELERİ

1   Kilo  kereviz
1   Subardağı  ceviz ( döğülmüş  olacak )
1   Kase  süzme  yoğurt
2   Diş  sarımsak
2   Yemekkaşığı  sıvıyağ

YAPILIŞI

Kerevizleri  kabuklarını  soyun,  rendeleyin.(  limonlu  suyun  içine  rendelerseniz  kararmaz )   Tenceremize  sıvıyağımızı  dökün.  Kerevizlerimizi  süzgeçten  süzün,  iyice  sıkın.  Tenceremize  alın  10 dakika  karıştırarak  pişirin.  Soğumaya  bırakın.  Yoğurtumuzun  içine  ezilmiş  sarımsağımızı  katın.  Soğumuş  olan  kerevizlerimize  ekleyip  karıştıralım.  Cevizlerimizide  katalım  karıştıralım,  tuzunu  konrol  edelim,  servis  tabağımıza  alalım.

  AFİYET   OLSUN  !

İNCİRLİ PASTA


 
MALZEMELER

7   Tane  incir (önceden  ıslatın)
4   Tane  yumurta
1   Su  bardağı  şeker
1   Su  bardağı  un
1   Su  bardağı  ceviz  ( döğülmüş)
1   Paket  kabartmatozu
1   Paket  vanilya
  

KREMASI  İÇİN   MALZEMELER

1   Kilo  süt
3   Yemekkaşığı  nişasta
3   Yemekkaşığı  un
5   Yemekkaşığı  şeker
1   Paket  vanilya
1   Paket   Krema
2   Yemekkaşığı  tereyağı
Üzeri  için  antepfıstığı  yada  hindistancevizi

KEKİMİZİ  ISLAMAK  İÇİN  

1,5  subardağı  soğuk  süt,  yarım  su  bardağı  şeker.

YAPILIŞI

Önce  kekini  yapalım.  Buzdolabından  önceden  çıkardığımız  yumurtaları,  kabımıza  kıralım.  Üzerine  şekerimizi  ekleyelim  iyice  çırpalım.( beyazlaşıncaya  kadar ). Unumuzu,  kabartma tozunu,  vanilyamızı  katıp  karıştıralım.  Cevizimizi,  ince  doğradığımız incirimizi  ekleyelim.  Tepsimizi  tereyağı  ile  yağlayalım.  Harcımızı  dökelim.  180 derecede  pişirelim.

Kremamızı  pişirelim.  Sütümüzü  tenceremize  koyalım.  Nişastamızı,  unumuzu,  şekerimizi  ekleyelim.
Karıştıralım  kaynadıktan  sonra  10  dakika  kısık  ayarda  pişirelim,  tereyağımızı  ilave  edelim  eriyince  iyice  karıştıralım.  Ocaktan  alınca  kremasını  ekleyelim.  Arada  karıştıralım  kaymaklanmasın.

Kekimizi  ıslamak  için,  1,5  süt, (  soğuk  olacak )  yarım  subardağı  şekeri  iyice  erit.  Kekimizi  fırından  çıkınca  biraz  soğutun,  üzerine  sütümüzle  ıslayın.  Kremamızı  mikserle  çırpın.  Kekimizin  üzerine  dökün,  üzerine  antepfıstığı  serpin.

AFİYET   OLSUN !

22 Aralık 2014 Pazartesi

Mozaik Pasta

MOZAİK   PASTA



3   Paket  pötibör  biskivi
150   Gr   Tereyağı
1   Paket  kakao
1   Su  bardağı  ceviz
3   Yemek  kaşığı  pudra  şekeri
1   Paket  krema
1   Çay  bardağı  süt
1   Subardağı  ceviz
150  gr   Bitter  çikolata

YAPILIŞI

Tereyağını  kısık  ocakta  eritin.  Pudra  şekerimizi  ekleyelim.  Çikolatayı,  kakoyu,  katın  eriyinceye  kadar  karıştırın.  Ocaktan  alın  içine  kremayı,  sütü  ekleyin  karıştırın.  Biskivileri  iri  parçalayın.  Erittiğimiz  malzemeyi  biskivilerin  üzerine  dökün,  cevizlerimizide  ekleyin.  Elimize  eldiven  giyip  iyice  karıştıralım.  Yağlıkağıtımızı  tepsimize  göre  keselim.  Malzememizi  içine  yerleştirelim.  Elimizle  piramit şekli  verelim,  pastamızı  kağıtımızla  saralım  tezgaha  vur  vura  yerleştirelim.  Buzdolabına  kaldıralım. 
Akşam  yaparsak  sabaha  hazır  olur.


AFİYET   OlSUN!


30 Kasım 2014 Pazar

MERCİMEK KÖFTESİ

MALZEMELER
 

2   Su  bardağı  kırmızı  mercimek
1   Su  bardağı  ince  bulgur
1   Demet  maydanoz
1   Demet  taze  soğan
2   Tane  taze  biber ( yeşil )
2   Tane  orta  boy  soğan
2   Diş  sarımsak
Pulbiber,  karabiber,  isot.
1   Yemek  kaşığı  domates  salçası.
1   Yemek  kaşığı  biber  salçası.
1   Çay  bardağı  sıvıyağ.
1   Yemek kaşığı  zeytinyağı.
1   Limon  suyu
Tuz  

YAPILIŞI


Mercimekleri  iyice  yıkayın.  Tencereye  mercimekleri  katın.  Üzerini  örtecek  kadar  su  dökün.  Kaynamaya  bırakın.  Suyunu  çekince  ilaveedin.  Suyunu  baştan  az  koyuyoruz,  sonra  ilave  ediyoruz.  Mercimeğimiz  pişince  muhallebi  kıvamında  olacak.  Çok  sulu  olursa  köftelerimiz  yumuşak  olur  istediğimiz  şekli  veremeyiz.  Tencerenin  ateşten  alalım.  İçine  bulgurumuzu  döküp  karıştıralım  kapağını  kapatıp, kabarmasını  bekleyelim.  
Diğertaraftan  soğanları  küçük  küçük  doğrayalım.  Yağımızı  tavamıza  dökelim,  soğanlarımızı  katalım.  Sarımsağımızı  ezip  doğrayalım,  tavamıza  ilave  edelim.  Biberlerimizide  ekleyelim  iyice  pişirelim.  Salçamızı,  pulbiberi,  karabiberi,  tuzumuzu  ekleyip  iyice  pişirelim.(  salça  kokusu  çıksın )
Taze  soğanlarımızı,  maydanozu  incecik  kıyalım.  Limon  suyunu,  isotu,  zeytin  yağını  karıştırıp  bir  kaseye  koyun ( köftelerimizi  sıkarken  elimizi  ıslatacağız ).  Karışımızı  karıştırma  kabına  alalım.  Soğuyunca  içine  soğanlı  harcımızı  dökelim,  iyice  karıştıralım.  Maydanozumuzu,  tazesoğanımızı  ilave  edelim.  Karıştıralım,  elimizi  karıştırdığımız  limonlu  suya  batırıp  şekil  verelim.  Tabağımızın  altına  marulyapraklarını  servis  tabağının  altına  serelim.  Üzerine  sıktığımız  köfteleri  dizelim,  limon  dilimleri  ile  servis  yapalım ( köftenin  içine  asla  limonsuyu  koymayı  yerken üzerine  sıkın) .

     
        AFİYET OLSUN  !





29 Kasım 2014 Cumartesi

Patatesli Boranı

MALZEMELER

500gr   Patetes
250gr   Süzme yoğurt
Üzerine   İçin  kaymakyağı  veya  tereyağı
3   Diş   Sarımsak

YAPILIŞI

Patatesleri   Haşlayın.  Patatesleri  soyun,  elinize  eldiveni  giyin  patatesleri  ezin.   Püre  gibi  olmayacak,  biraz  içi  taneli  olacak.  Ezdiğimiz  patatesleri  tencereye  koyun.  Üzerine  1  su bardağı  su  dökün,  tuzunu  ayarlayın  yaklaşık  10  dakika  pişirin.   Yoğurtunuzu  su  ile  açın,  sarımsağı  ekleyin,  tuzunu  ayarlayın.  Patetesi  bir kaşık  alın  yoğurda  katın,  sonra  tenceremizin  içine  dökün.  Karıştırın,  servis  tabağına  alın.  Üzerine  yağımızı  kızartalı,  boranımızın  üzerine  gezdirelim.  Bizim  kasabamızda  kaymağı  kızartırı  onu  dökeriz.   Bu  tarif   Isparta'nın  ilçesi  yalvaç  yöresinin.


        AFİYET   OLSUN !

 


İÇLİ KÖFTE


      İÇLİ   KÖFTE

2   Su  bardağı  ince  bulgur
1   Su  bardağı  irmik
1   Tane  soğan
2   Tane  yumurta  
1   Tatlı  kaşığı   Tuz
1   Tatlı  kaşığı  reyhan
1   Tatlı  kaşığı  pulbiber

İÇ   MALZEMELERİ

500   Gr  kıymap, 
5   Tane  soğan
Karabiber,  pulbiber,  4  yemekkaşığı  tereyağı,  tuz,  isterseniz  ceviz  katabilirsiniz.( bizimkiler  cevizli  sevmiyorlar.)

YAPILIŞI

Önce  iç  harcı  yapın  soğuması  gerekiyor.  Kıymayı  tencereye  katalım,  rengi  değişince  ince  kıyılmış  soğanları  katalım.  Kıyma  suyunu  çekince  tereyağını  ilave  edelim.  İyice  kavuralım,  karabiberini,  pulbiberini,  tuzunu  ekleyelim.  Ocaktan  indirelim.  Başka  bir  kaba  alalım.   Sıcaklığı  çıkınca  buzdolabına  kaldıralım.  Kıymamızın  yağı  donması  gerekiyor.


KÖFTEMİZİN   DIŞININ   YAPIMI


Bulgurumuzu  tepsimize  dökelim,  irmiğimizide  ekleyelim.   Üzerine  sıcak  su  gezdirelim.  Tepsiyle  kapatalım.(  aynı  kısır  yaptığımız  gibi.)   Soğanımızı  rendeleyelim,  yumurtalarımızı  bir  kaseye  kıralım. 
Bulgurumuzu  açalım,  içine  reyhanımızı,  soğanımızı,  pulbiberimizi,  tuzumuzu  katalım.  Bir  kase  su  koyalım( elimizi  ıslamak  için ).   Yoğurmaya  başlıyalım,  arada  elimizi  ıslatalım.  Bulgurun  sıcaklığı  çıkınca  yumurtaları  ekliyelim.  Yaklaşık  yarım  saat  yoğrulacak.  Hamur  kıvamına  gelince  tamamdır.
Elimize  yumurta  büyüklüğünde  parçalar  alıp,  içini  açalım.  Önceleri  zor  oluyor  alışılıyor.  Elimizi  ıslatarak  yapalım.  İçine  hazırladığımız  kıymayı  dolduralım,  ağzını  kapatalım.  Avcumuzun  içinde  yuvarlayalım  şeklini  verelim.  Tepsinin  altını  elimizle  ıslatalım.( köfteler  yapışmasın)   Hepsi  bitince  tavamıza  ayçiçek  yağımızı  katalım( derin  olursa  daha  iyi  olur.)  içli  köfteyi  ilkdefa  yapıyorsanız,  üç  yumurtayı  çırpın  köfteleri  içine  batırıp  süzgece  alın.  Yağ  iyice  ısınınca  köfteleri  kızartın( kaşıkla  çevirin  köfteler hiç  dağılmaz.)   Ben  yumurtaya  batırmadan  kızartıyorum.  Yanında  ayranla  nefis  oluyor.


    AFİYET    OLSUN!






28 Kasım 2014 Cuma

Elmalı Kurabiye

      ELMALI   KURABİYE

1   Paket   Tereyağı (250 gr)
1   Çaybardağı  sıvıyağ
1   Çaybardağı  yoğurt
1   Çaybardağı  pudraşekeri
Kabartmatozu,  vanilya,  1 çaykaşığı   Limonsuyu
1   Çaybardağı  nişasta
Aldığıkadar   Un


İÇ   MALZEMELERİ

4   Tane   Kırmızıelma
1   Çaybardağı  ceviz
1   Tatlıkaşığı  tarçın
2   Yemekkaşığı   Şeker
2   Yemek  kaşığı   Bal


YAPILIŞI


Tereyağı( yumuşak  olacak),  sıvıyağ,  yoğurt,  pudraşekeri.  Bu  malzemeleri  iyice  karıştırın.  Nişastayı  bu  karışımın  üzerine  dökün.  Kabartmatozunu,  vanilyayı,  ekleyin.  Üzerine  limonu  ekleyin.  Yavaş  yavaş  unu  katın  hamur  elimizi  bırakınca  un  yeterli  demektir.  Hamuru  isterseniz   Buzdolabında  10  dakika  bekletin.


İÇ   MALZEMESİ

Elmaları  rendeleyin,  üzerine  iki  yemekkaşığı  şekeri  dökün  suyu  çekene  kadar  pişirin.( bal  katmıyacaksanız  iki  kaşık  şeker  fazladan  ekleyin).  Piştikten  sonra  balını,  tarçını,  cevizi  ekleyin.
Soğumaya  bırakın.


YAPILIŞI

Hamuru  beşe  bölün.  Buzdolabı  poşetini  kesip,  hamuru  açmak  için  kullanın.  Şekerli  bir  hamur  olduğu  açması  zor  oluyor.  Tezgaha  poşeti  serin  üzerine  hamuru  koyun  tekrar  poşet  serin.
Yuvarlak  açın,  sekize  bölün.  Elmalı  harcı  ucuna  yerleştirin,  yuvarlayın.  
Fırını  180  dereceye  ayarlayın  önceden  ısıtın.  Elmalı  pastayı  hafif  kızarınca  fırından  alın.  Üzerine  pudra  şekeri  eleyin.

  
       AFİYET   OLSUN!