Tariflerde Ara

9 Ekim 2017 Pazartesi

NİŞASTALI EL AÇMA BÖREK

MALZEMELERİ 

1 fincan sıvı yağ
Yarım fincan limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
1 tane kabartma tozu
1 şişe soda
Açmak için  nişasta
Yağlamak için sıvı yağ.
Üzeri için yumurta sarısı,krema, sıvıyağ

İÇ MALZEMELERİ 

Ben kıymalı, patatesli,Ispanaklı,peynirli yapabilirsiniz.

 YAPILIŞI

Unu kaba kaba alalım, tuz,limon suyu, yağ, soda, kabartma tozu katıp yoğuralım. Su ilavesi yapalım. Yumuşak bir hamur olacak. 5 dakika dinlensin, bezelere ayırın. Yumurta büyüklüğünde olsun.
  
Bezelerimizi küçük küçük açın, nişastayla. Herbirinin arasına bolca nişasta edin. 5 li grup oluşturun. 15 dakika dinlenmeye bırakın.

Dinlenen bezelerimizi açabildiğimiz kadar açalım. Tek tek açacağız.
Arasına sıvı yağ gezdirin. Yufkamızı ucunu katlayın, yağ çiseleyin. İç harcımızı koyup bolca yuvarlayın. Tepsiye dizin. 

Üzerine yumurta sarısı,sıvı yağ, krema karıştırın. Böreğin üzerine sürün. 

180 derece ısıtılmış fırına verin. Nar gibi kızarsın.

Afiyet olsun.

8 Ekim 2017 Pazar

AŞURE

  MALZEMELERİ 

1 paket aşurelik buğday ( Akşamdan iyice yıkanacak. Büyük tencereye alın bol su dökün 20 dakika pişirin. Ocağın altını kapatıp tencerenin üzerini iyice örtün. Sabaha kadar çiçek gibi açar buğdaylar.)
 
10 su bardağı şeker.

400gr kayısı

400 gr badem çiğ ( bir taşım kaynat süz, kabuklarını soy.)

400 gr sarı üzüm

2 subardağı haşlanmış nohut

2 çubuk tarçın

1 elma 10 tane karanfil, elmaya batır karanfilleri

Bir fiske tuz 

YAPILIŞı

Akşamdan haşladığımız buğdayın üzeri açıp ocağa alın.
Yeterince suyu yoksa sıcak su ilave edin. Kaynamaya bırakın. Arada karıştırın yoksa dibi tutar.
Nohutları ilave edin.
Yaklaşık yarım saat kaynatın.
Üzüm ve kayısıları birtaşım kaynatın süzün. Tencereye ilave edin.
Yarım saat daha kaynası kısık ayarda. Sıcak suyunuz eksik olmasın, suyu az gelirse ilave edersiniz.
Şekerini katmadan önce karanfilli elmamızı ve tarçın çubuklarımızı içinden çıkaralım. Aşüremiz kararmasın.
Kıvama geler aşüremize şekerimizi ilave edin.
Bana göre yeterli şekeri. İsterseni ilave edersiniz. Ama tadına bakın, tabağa alın soğusun öyle bakın.
Soyulmuş bademleri ilave edin 15- 20 dakikadaha kaynasın altını kapatın.

Not: pişirdiğimiz aşuremizin üzerini örtün iyice 30 dakika. Dinlensin, servisten önce farkını göreceksiniz.
 
Afiyet olsun


14 Nisan 2017 Cuma

KAVALA KURABİYESİ

  MALZEMELERİ 

 1 paket tereyağı
 1 çay bardağı sıvıyağ 
 1 su bardağı pudra şekeri 
 1 paket kabartma tozu 
 1 paket vanilya
 1 su bardağı badem ( kavrulmuş ve kırılmış )
 3 su bardağı köy unu ( kalın tavada kavrulmuş )
 2 su bardağı un
1 yumurta

  YAPILIŞI

Yumuşak tereyağını,pudra şekerini, yumurta,sıvıyağı,mikserle karıştırın,
Kavrulmuş unu, kabartma tozunu katın üzerine limon sıkın.Vanilyayı katıp yoğurun, normal unu yavaş yavaş ilave edin.
Elinize yapışmayacak bir hamur olacak. Fazla yoğurmayın, yoksa yağı çıkar kurabiye güzel olmaz.
En son bademlerimizi katalım. Biraz buzdolabında bekletelim.

Merdaneyle açın, altına hafif un serpin yapışmasın. Ben kenarlı tepside açtım hepsi eşit oldu.
Çaybardağı ile kesin ay şeklini verin.

170 derecede altüst ayarda pişirin. Biraz dinlenince pudra şekerine bulayın bolca.

Ben ilk defa yaptım çok güzel oldu.
Afiyet olsun.

26 Mart 2017 Pazar

SAÇ BÖREĞİ

MALZEMELERİ 
Hamuru için.
Un 6 bardak
Tuz 1 tatlı kaşığı
Evde varsa 1 su bardağı süt yada yoğurt.( daha güzel oluyor)
1 fincan sıvıyağ.
Yeterince su.
 
Hamuru yapın 15 dakika bekletin.
Sonra bezelere ayırın, tavanıza göre yapın.

İÇ MALZEMELERİ 

Temizlenmiş ıspanakları incecik kıyın. İçin varsa ısırgan ve ebegümeci otu kıyın. Çok güzel oluyor.
1 kilo ıspanağa 3 büyük soğa doğrayalım. Karabiber, pulbiber, toz kırmızı biber, tuz, bolca zeytinyağı katın. Hepsini karıştırın, ben içine yağı bol yapıyorum üzerine yağ sürmüyorum.
 
Lahanalı iç için, lahananın göbeği, beyaz yeri robotta çekin. Tavaya,yağı katın 2 tane soğanı yağda kavurun. Lahanaları katın biraz kavurun. Altını kapatın, karabiber,pulbiber, kırmızı toz biber, tu katın karıştırın. Soğutup böreğin içine döşeyin.
Harika bir börek oluyor. Köyde ebem yapardı. Ozaman satırla kıyarlardı lahanayı.

Peynirli, patatesli, ( bu içi yaparsanız üzerine tereyağı sürün kuru olmasın).

İç malzeme güzelse börekler güzel olur.

Yapılışı

Hamurlarımızı alıp açalım, unlu olmasın. Yarısına iç harcımızı koyup,kapatalım. İyice kızarana kadar pişirelim.

Not. Teflon tavada, pizza tavasında, pişirin. Ben döküm saçta yapıyorum çok güzel oluyor.

Afiyet olsun..


Dolama börek

  Malzemeleri

1 kilo un ( yaklaşık 8 subardağı).
1 fincan ayçiçeği yağı.
1 küçük limon suyu.
1 kabartma tozu.
1 tatlı kaşığı tuz.
Ilık su.
Açmak için biraz nişasta,un karışımı.
 
İçine sürmek için sıvıyağ 1 çaybardağı.
1 yemek kaşığı tereyağı erimiş.
3 tane yumurta

İç malzeme 

Nasıl isterseniz öyle yapın, ister peynirli, ıspanaklı,patatesli kıymalı.

Bütün malzemeler yoğurma kapına alın, ılık suyula hamuru yapın.
Yumuşak bir hamur olacak.
Hamuru iyi yoğurun, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Unlanmış tepsiye yuvarlayıp koyun.
15 dakika bekletin, böylece hamur kolayca açılır.

YAPILIŞI 

Bezeleri açın, servis tabağından biraz büyük olsun.

İçine hazırladığımız yumurtalı yağdan gezdirelim. 

Kenara malzemeleri koyup rulo yapalım, kendi etrafına dolayalım.

Üzerlerine yumurtalı karışımdan sürelim, fırına verelim.

180 derecede pişirelim.

Not; harika bir börek oluyor. Rahmetli Sıtkıye Teyzeden öğrenmiştim.
Ertesi gün daha iyi oluryor.


Afiyet olsun.



30 Ocak 2017 Pazartesi

YAHNİ

MALZEMELERİ 

2 subardağı nohut (akşamdan ıslatın içine bir tutam tuz atın.)
500 gr parça eti haşlayın ( Biz de kemikli parça et ya da dana kuşbaşı kullanılır.)
1 baş soğan
500 gr küçük soğan
Tuz
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağı 

YAPILIŞI 

Sıvıyağı tencereye alın soğanı ince doğrayın. İyice kavurun, tencere ısınınca altını kısın. 2 yemek kaşığı tereyağını ilave edin.
Haşlanmış olan etimizi ilave edin, üzerine haşlanmış nohutumuzu ekleyelim. Tuzunu ayarlayın.
Eğer kuşbaşı et kullanırsanız, önceden az su ilave ederek haşlayın. Soğanlar kavrulunca kuşbaşı etleri ilave ederek kavurun.
Küçük soğanları kabuklarını soyun, yıkayın tencerenin üzerine yerleştirin.
Kaynamaya bırakın, sonra altını kısın. Kontrol ederek pişirin.

Bizim yörenin yahnisi, yalvaç hüyüklü kasabasının yemeği, oldukça eski düğün yemeği.
Deneyin nefis bir yemek.

Afiyet olsun!



8 Kasım 2016 Salı

KAYMAK YAĞI (YALVAÇ YÖRESİNİN) sadeyağıda derler.

Malzemeler

Bizim memlekette kaymak kiloyla satılır.

Ne kadar olursa o kadar kızartılır.

Yapışmaz tavaya,kaymağımızı katalım. Biraz tuz atalım çok az olsun. Karıştırarak kızartalım, karıştırmazsanız dibi yapışır.
Kızarınca ocaktan alalım. Fakat yağ kızarmaya devam eder. Onun  için içine bir yemek kaşığı su katıp karıştırın.

Kabımıza alalım ara sıra karıştırarak soğutalım. Yağı üzerine çıkmasın eşit dağılsın.

Tavada yumurtayla,
Boraninin üzerine,
Bulgur pilavına,
Makarnalarda nefis olur

Afiyet olsun.