Tariflerde Ara

29 Kasım 2014 Cumartesi

Patatesli Boranı

MALZEMELER

500gr   Patetes
250gr   Süzme yoğurt
Üzerine   İçin  kaymakyağı  veya  tereyağı
3   Diş   Sarımsak

YAPILIŞI

Patatesleri   Haşlayın.  Patatesleri  soyun,  elinize  eldiveni  giyin  patatesleri  ezin.   Püre  gibi  olmayacak,  biraz  içi  taneli  olacak.  Ezdiğimiz  patatesleri  tencereye  koyun.  Üzerine  1  su bardağı  su  dökün,  tuzunu  ayarlayın  yaklaşık  10  dakika  pişirin.   Yoğurtunuzu  su  ile  açın,  sarımsağı  ekleyin,  tuzunu  ayarlayın.  Patetesi  bir kaşık  alın  yoğurda  katın,  sonra  tenceremizin  içine  dökün.  Karıştırın,  servis  tabağına  alın.  Üzerine  yağımızı  kızartalı,  boranımızın  üzerine  gezdirelim.  Bizim  kasabamızda  kaymağı  kızartırı  onu  dökeriz.   Bu  tarif   Isparta'nın  ilçesi  yalvaç  yöresinin.


        AFİYET   OLSUN !

 


İÇLİ KÖFTE


      İÇLİ   KÖFTE

2   Su  bardağı  ince  bulgur
1   Su  bardağı  irmik
1   Tane  soğan
2   Tane  yumurta  
1   Tatlı  kaşığı   Tuz
1   Tatlı  kaşığı  reyhan
1   Tatlı  kaşığı  pulbiber

İÇ   MALZEMELERİ

500   Gr  kıymap, 
5   Tane  soğan
Karabiber,  pulbiber,  4  yemekkaşığı  tereyağı,  tuz,  isterseniz  ceviz  katabilirsiniz.( bizimkiler  cevizli  sevmiyorlar.)

YAPILIŞI

Önce  iç  harcı  yapın  soğuması  gerekiyor.  Kıymayı  tencereye  katalım,  rengi  değişince  ince  kıyılmış  soğanları  katalım.  Kıyma  suyunu  çekince  tereyağını  ilave  edelim.  İyice  kavuralım,  karabiberini,  pulbiberini,  tuzunu  ekleyelim.  Ocaktan  indirelim.  Başka  bir  kaba  alalım.   Sıcaklığı  çıkınca  buzdolabına  kaldıralım.  Kıymamızın  yağı  donması  gerekiyor.


KÖFTEMİZİN   DIŞININ   YAPIMI


Bulgurumuzu  tepsimize  dökelim,  irmiğimizide  ekleyelim.   Üzerine  sıcak  su  gezdirelim.  Tepsiyle  kapatalım.(  aynı  kısır  yaptığımız  gibi.)   Soğanımızı  rendeleyelim,  yumurtalarımızı  bir  kaseye  kıralım. 
Bulgurumuzu  açalım,  içine  reyhanımızı,  soğanımızı,  pulbiberimizi,  tuzumuzu  katalım.  Bir  kase  su  koyalım( elimizi  ıslamak  için ).   Yoğurmaya  başlıyalım,  arada  elimizi  ıslatalım.  Bulgurun  sıcaklığı  çıkınca  yumurtaları  ekliyelim.  Yaklaşık  yarım  saat  yoğrulacak.  Hamur  kıvamına  gelince  tamamdır.
Elimize  yumurta  büyüklüğünde  parçalar  alıp,  içini  açalım.  Önceleri  zor  oluyor  alışılıyor.  Elimizi  ıslatarak  yapalım.  İçine  hazırladığımız  kıymayı  dolduralım,  ağzını  kapatalım.  Avcumuzun  içinde  yuvarlayalım  şeklini  verelim.  Tepsinin  altını  elimizle  ıslatalım.( köfteler  yapışmasın)   Hepsi  bitince  tavamıza  ayçiçek  yağımızı  katalım( derin  olursa  daha  iyi  olur.)  içli  köfteyi  ilkdefa  yapıyorsanız,  üç  yumurtayı  çırpın  köfteleri  içine  batırıp  süzgece  alın.  Yağ  iyice  ısınınca  köfteleri  kızartın( kaşıkla  çevirin  köfteler hiç  dağılmaz.)   Ben  yumurtaya  batırmadan  kızartıyorum.  Yanında  ayranla  nefis  oluyor.


    AFİYET    OLSUN!






28 Kasım 2014 Cuma

Elmalı Kurabiye

      ELMALI   KURABİYE

1   Paket   Tereyağı (250 gr)
1   Çaybardağı  sıvıyağ
1   Çaybardağı  yoğurt
1   Çaybardağı  pudraşekeri
Kabartmatozu,  vanilya,  1 çaykaşığı   Limonsuyu
1   Çaybardağı  nişasta
Aldığıkadar   Un


İÇ   MALZEMELERİ

4   Tane   Kırmızıelma
1   Çaybardağı  ceviz
1   Tatlıkaşığı  tarçın
2   Yemekkaşığı   Şeker
2   Yemek  kaşığı   Bal


YAPILIŞI


Tereyağı( yumuşak  olacak),  sıvıyağ,  yoğurt,  pudraşekeri.  Bu  malzemeleri  iyice  karıştırın.  Nişastayı  bu  karışımın  üzerine  dökün.  Kabartmatozunu,  vanilyayı,  ekleyin.  Üzerine  limonu  ekleyin.  Yavaş  yavaş  unu  katın  hamur  elimizi  bırakınca  un  yeterli  demektir.  Hamuru  isterseniz   Buzdolabında  10  dakika  bekletin.


İÇ   MALZEMESİ

Elmaları  rendeleyin,  üzerine  iki  yemekkaşığı  şekeri  dökün  suyu  çekene  kadar  pişirin.( bal  katmıyacaksanız  iki  kaşık  şeker  fazladan  ekleyin).  Piştikten  sonra  balını,  tarçını,  cevizi  ekleyin.
Soğumaya  bırakın.


YAPILIŞI

Hamuru  beşe  bölün.  Buzdolabı  poşetini  kesip,  hamuru  açmak  için  kullanın.  Şekerli  bir  hamur  olduğu  açması  zor  oluyor.  Tezgaha  poşeti  serin  üzerine  hamuru  koyun  tekrar  poşet  serin.
Yuvarlak  açın,  sekize  bölün.  Elmalı  harcı  ucuna  yerleştirin,  yuvarlayın.  
Fırını  180  dereceye  ayarlayın  önceden  ısıtın.  Elmalı  pastayı  hafif  kızarınca  fırından  alın.  Üzerine  pudra  şekeri  eleyin.

  
       AFİYET   OLSUN!




ŞEKERPARE

MALZEMELER

2   ADET   YUMURTA (1  tanesi'nin  sarısını  üzerine  sürmek  için  ayır )
1   Paket   Tereyağı ( 250  gr )
1   Çay  bardağı  pudra  şekeri
1   Çay  bardağı  sıvıyağ ( ayçiçek )
1   Çay  bardağı  irmik
1   Paket  kabartma  tozu,  1  paket  vanilya,  1  çay  kaşığı  karbonat
Aldığı  kadar  un

ŞERBETİ  İÇİN

4   Su  bardağı  şeker
4,5   Su  bardağı  su

YAPILIŞI

Tereyağı ( yumuşak ), yumurta,  pudra  şekeri,  sıvıyağ,  hepsini  derin  kapta  çırp.  Karışımın  içine  irmik'ği,  biraz  unu  kat.  Üzerine  kabartma  tozunu,  vanilyayı,  karbonatı  katın,  üzerine  1 çay  kaşığı
Sirke  veya  limon  suyu  dökün.  Malzemeleri  karıştırın.  Ununu  kaşık  kaşık  ekleyin.  Hamur  elinizi  bırakınca  unu  yeterlidir.  Yumuşak  bir  hamur  olacak.  Hamura  şekil  verin.  Tepsiye  dizin,  üzerine  ayırdığımız  yumurta  sarısını  üzerine  sürelim.  180 derecede,  önceden  ısıtılmış  fırınada  pişirelim.
( üzerine  fındık  veya  fıstıkla  süsleyin).


ŞERBETİMİZİ  YAPALIM

Şekerimizi,  suyu,  tencereye  katalım.  Şeker  eriyinceye  kadar  karıştıralım.  Kaynayınca  10  dakika  yeterlidir,  1  çay  kaşığı  limon  suyu  dökün.  Bir  taşım  kaynatın  altını  kapatın.  Soğumaya  bırakın ( şerbeti  ilkönce  yaparsanız  daha  iyi  olur  ) .   Şekerparenin  üzeri  kızarınca  fırından  alın.  Üzerine  soğuk  şerbeti  gezdirin.  Üzerini  tepsiyle  kapatın  bir  saat  açmayın. 

            AFİYET   OLSUN  !






17 Kasım 2014 Pazartesi

Güllaç

       GÜLLAÇ  

10   Yaprak   Güllaç
8    Su  bardağı  süt
2    Su  bardağı  şeker
Ceviz,  çaybardağı  pudra  şekeri
Süsleme  için  vişne,  
Antep  fıstığı 
   

YAPILIŞI;

Süt  ve  şekeri,  ısıtalım.  Çok  kaynar  olmuyacak.  Şekeri  erimiş  olacak.  Tepsiye  bir  kepçe  süt  dök. Güllaçı  içine  yerleştirelim  üzerine  bir  kepce  süt  dökelim. Üzerine  pudra  şekeri  serpelim.  Aynı  işlemi  tekrarlıyalım.  En  son  üzerine  sütü  gezdirelim.  Dinlendirelim,  üzeri  süsliyelim.  Arası  ceviz  koymayalı  çünkü  güllaçı  karartıyor.  İsterseniz  arasına  damla  sakızlı  muhallebi  pişirip  dökebilirsiniz.


AFİYET   OLSUN!


Yalvaç Boranısı

                              ISPARTA   YALVAÇ (HÜYÜKLÜ)  YÖRESİ   BORANISI
500gr   Ispanak  
1   Çay  bardağı  bulgur 
Yarım  çay  bardağı  sıvıyağ
1   Kase  süzme  yoğurt
Üzeri  için  tereyağı  ve  kırmızı  tozbiber.

YAPILIŞI;

Ispanaklar  iyice  yıkanır. ( Yıkama  suyuna  tuz  serperseniz  kumları  dibe  çöker ).  Ispanakları  ince  doğrayın.  Tencereye  sıvı  yağ  dökün,  ıspanakları  ekleyin  kavurun.  Bulguru  ilave  edin,  üzerine  suyunu  dökün.  Tuzunu  ayarlayın,  pişmeye  bırakın.  Arasıra,  karıştırın.  Kapağını  açıp,  soğumaya  bırakın.  Yoğurtu  su  ile  açın,  isterseniz  sarımsak  ekleyin.  Ispanaklarımıza,  yoğutu  ekleyelim.  Tabağımıza  yerleştirelim,  üzerine  tereyağımızı  kızartalım.  Üzerine  gezdirelim.( Bizim  kasabamızda,  kaymağı  kızartıp  onu  üzerine  dökeriz.)


                                                            AFİYET  OLSUN!


1 Kasım 2014 Cumartesi

Islak Kek

ISLAK   KEK


MALZEMELER;


4   Yumurta (oda  sıcaklığında  olacak)
1   Su  bardağı  süt
1   Su  bardağı  sıvıyağ  (ayçiçek  yağı)
2   Su  bardağı  şeker
1   Paket  kakao
1   Kabartma  tozu
1   Vanilya
2,5   Bardak  un


YAPILIŞI;

Yumurta  ve  şekeri  beyaz  oluncaya kadar  çırpın.  Kakaoyu  katın,  iyice  karıştırın.  Sütü  ekleyin(ılık  olacak)  ve  yağınıda  katın,  karıştırın.   Bu  karışımdan  1  su  bardağı  ayırın.  Kabartma tozunu  ve  vanilyasını  katın.  Unu da  katın,   Hepsini  karıştırın( çok  karıştırmayın).  Tereyağı  ile  yağlanmış  kaba  dökün.   170  derecede  pişirin.  Çıkınca  üzerine  ayırdığımız  sosu  döküp  fırçayla  sürün.

                                                               AFİYET   OLSUN!