Tariflerde Ara

8 Nisan 2015 Çarşamba

BULGURLU YAPRAK SARMASI

     MALZEMELER
 
   2   Su  bardağı  pilavlık  bulgur
   1   Su  bardağı  ince  bulgur
    300  gr   Orta  yağlı  kıyma
    2  baş  büyük  soğan
   1   Çay   Bardağı  sıvı  yağ
    3   Yemek  kaşığı  tereyağı
    500  gr   Salamura asma  yaprağı
   Tuz,   Karabiber,  reyhan ( reyhanı  bizim  memlekette  kullanmazlar  benkatıyorum )

    YAPILIŞI
 
  Bugurumuzu  kabımıza  alıyoruz,  üzerine  kaynamış  sıcak  su  gezdiriyoru.  Üzerini  kapatıyoruz.  Soğanımızı  rendeliyoruz,  kabarttığımız  bulgurumuzun  üzerine  katın.  Kıymamızı,  tuz,  karabiber,  reyhanı,  sıvı  yağımızı  katıp,  iyice  yoğurun.  Sakız  gibi  olacak.  Kıymalı  olunca  sarmalarımız  ince  olmaz.  Tencerenin  altına, büyük  bir  soğanı  halka  halka  doğrayıp  yerleştirin. Üzerine  sarmalarımızı  koyalım,  dizmek  gerekmez.   Üzerine  erittiğimiz  tereyağımızın  içine  biraz  sıvı  yağ  katalım.  Sarmalarımızın  üzerine  gezdirelim.  Suyunu  ayarlıyalım,  üzerine  pasta  tabağı  kapatalım.  Kapağını  kapatalım  pişmeye  bırakalım.  Buhar  çıkınca  altını  kısalım.  Kısık  ocakta  1  saat  pişirelim,  arada  suyunu  kotrol  edelim.  Gerekirse  sıcak  su  gezdirelim.  Suyunun  kalmadığını  anlamak  için,  tencereyi  hafifce  eyin suyu  varsa  görünür.  Yoksa  su  ekleyin. 
   Sarmalar  pişince  tencerin  kapağını  açın  10  dakika  havalansın.  Sonra  kapatın  üzerini  örtün.  Bulgurlu  sarma  biraz  sulu  olur,  üzerine  yoğurt  dökün. 
Bu  sarma  ebemin  sarması  ( babaannemin )


    AFİYET  OLSUN!

KADAYIFLI REVANİ

  MALZEMELERİ

  4   Yumurta
  4   Fincan  un
  250  gr  Tel  kadayıf ( ince  kıyın )
  1   Su  bardağı  şeker
  2   Paket  kabartma  tozu
  1   Paket  vanilya
  1   Su  bardağı  yoğurt
  1   Su  bardağı  sıvı  yağ

  ŞERBETİ  İÇİN  MALZEMELER

  4  su  bardağı  şeker
  5  su  barda  su
  1  tatlı  kaşığı  limonsuyu

  YAPILIŞI

  Şekeri  ve  yumurtaları  beyazlaşıncaya  kadar  çırpın. ( yumurtaları  ılık  olacak )   Yoğurtu  ve  sıvı  yağı  ilave  edin, kabartma  tozu,  vanilyayı  ilave  edin  karıştırın.  Kadayıflarımızıda  katın,  karıştırıp  tereyağı  ile  yağlanmış  tepsiye  dökün.  Önceden  ısıtılmış  fırına  verin. (170  derece )  

  Şerbetimiz  için  şekeri  ve  suyumuzu  kaynamaya  bırakalım.  Karıştıralım,  kaynadıktan  sonra  10  dakika  yeterlidir,  indirmeden  limonunu  katın  soğumaya  bırakın.
 
  Fırından  çıkardığımız  revanimizi  5-7  dakika  soğutalım. ( tatlımız  hamur  olmasın )  Soğuk  şerbetimizi  üzerine  dökelim  dinlenmeye  bırakalım. ( üzerine  tepsi  kapatalım )   Bir  gece  beklerse  daha  güzel  olur.  Üzeri  istediğiniz  gibi  süsleyi.  Yazın  dondurmayla  servis  yapın. ( çok  güzel  oluyor deneyin )

   AFİYET  OLSUN !

7 Nisan 2015 Salı

YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ

   MALZEMELER

  2  kase  yeşil  mercimek
  1  çay  bardağı  bulgur
  2  büyük  boy  soğan
  1  yemek  kaşığı  biber  salçası
  1  yemek  kaşığı  domatez  salçası
  1  büyük  boy  domatez ( rendelenmiş )
  Acı  sevenler  pul  biber  katabilirler
  1  fincan  sıvı  yağ
   2  yemek  kaşığı  tereyağı

   YAPILIŞI

   Mercimekleri  yıkayın.  Tencereye  koyun,  üzerine  yeterince  soğuk  su  koyun. ( sıcak  su  katarsak  mercimeklerin  kabukları  çıkar )   Mercimeğimiz  haşlanırken  biz  sosumuzu  yapalım.  Sıvı  yağımızı  tavamıza  koyalım,  soğanlarımızı  katalım.  ( ince  doğranmış  olacak )  Pembeleşen  soğanlarımızın  içine  salçalarımızı  katalım.  İyice  pişirelim,  isterseniz  pul  biber  katın.  

  Mercimeğimiz  yumuşayınca  bulgurumuzu  katalım.  Suyunu  ayarlıyalım,  sosumuzu  ilave  edelim.  Pişirmeye  devam  edelim.  
  Biz  bu  yemeğimize  ev  eriştelide  yapıyoruz.  Çok  güzel  oluyor.  Evde  varsa  kuru  biber  koyabilirsiniz.  Kıymalıda  yapabilirsiniz.

  Tencere  yemekleri  pişirirken  orta  ateşte  pişirin.  En  son  1-2  dakika  kuvvetli  ateşte  pişirin  altını  kapatın.  Yemeğin  suyu  özleşsin.

  AFİYET  OLSUN!

ÇILBIR

    ÇILBIR   MALZEMELERİ

 3  Yumurta
 1  Yemek  kaşığı  sirke
 1  Kase  süzme  yoğurt
 1-2  Diş  sarımsak
 Üzeri  için  yeterince  tereyağı  kırmızı  toz  biber
 Biz  kaymak  yağı  kullanıyoruz  ( kızarmış )
 Tuz

  YAPILIŞI

  Tencereye  iki  kase  su  koyun,  kaynatın.  Tuzunu  katın,  sirkeyi  katın.  Yumurtamızı  suyumuza  kıralım,  üzerine  çıkan  köpüğünü  alalım.  Arkasını  çevirin  pişince  altını  kapatın.
  Sarımsağımızı  ezelim,  yoğurtumuz  katalım.  Yoğurtumuzun  kıvamını  ayarlıyalım.  Tuzumuzu  ayarlıyalım.  Yumurtalarımızı  yoğurtumuzun  üzerine  yerleştirelim.  Üzerine  yağımızı  ayarlayıp  dökelim.


     AFİYET  OLSUN!   

3 Nisan 2015 Cuma

FIRINDA KIYMALI PATLICAN

   1  kl  patlıcan
   300  gr  kıyma ( dana  kıyma  yağsız )
   1  büyük  soğan
   1  yemek  kaşığı  domates  salçası
   1  yemek  kaşığı  biber  salçası
   2-3  tane  yeşil  ve  kırmızı  biber
   2-3 tane  domates
   Pul  biber,  karabiber
   3  diş  sarımsak
   2   Yemek  kaşığı  tereyağı
   Patlıcanları  kızartmak  için  sıvı  yağ  ( ayçiçek )

   YAPILIŞI

  Patlıcanları  alacalı  soyun.  Küçükleri  ikiye,  büyükleri  üçe  bölün.  Soğuk  suya  ıslatın,  1  yemek  kaşığı  tuz  atın.  15   Dakika  bekletin,  iyice  yıkayıp  süzsün.  Kağıt  havlu  ile  iyice  kurulayın.  Yağımızı  kızartma  tenceresine  katalım,  iyice  kızarsın.  Yağ  sıcak  olmazsa  patlıcanlar  yağı  çeker.  Yağın  ısısı düşmemesi  için  patlıcanı  çok  katmıyacağız.  Kızartdığımız  patlıcanları  havlu  peçetenin  üzerine  alalım.

   KIYMANIN  HAZIRLANMASI

  Çok  az  sıvı  yağımızı  tenceremize  katalım. İnce  doğranmış  soğanlarımızı  katalım,  sarımsağımızıda ilave  edelim.  İyice  kavuralım,  ateş  çok  yüksek  olmayacak ( soğanlar  uzun  süre  kavrulursa  daha  lezletli  olacak).  Kıymamızı  ilave  edelim, suyunu  çekene  kadar  pişirelim.( kıyma  daima  soğandan  sonra  katılır.  Yoksa  soğanlar  kavrulmaz) .  Salçalarımızı,  baharatlarımızı  ilave  edelim karıştıralım.  Üzerine  yeterince  su  ilave  edelim,  kaynamaya  bırakalım.

Patlıcanlarımızı  fırın  kabına  dizelim.  Üzerine  kıymamızı  yerleştirelim.  Domatez  ve  biberimizle  süsleyelim  önceden  ısıttığımız  fırına  verelim.  200 derece  olacak.  Domatesler  kızarınca  fırından  çıkaralım.

   AFİYET  OLSUN!

15 Mart 2015 Pazar

EV PİZZASI

   MALZEMELER
 
  1   Küçük  maya
  Yarım  su  bardağı  süt
  Yarım  su  bardağı  yoğurt
  Yarım  su  bardağı  sıvı  yağ
  Yarım  su  bardağı  su
  1   Tatlı  kaşığı  tuz
  2   Tatlı  kaşığı  şeker
  1   Yumurta
  Aldığı  kadar  un

  SOS   MALZEMELERİ

  2  diş  sarımsak
  1  Yemek  kaşığı  biber  salçası
  2  domates ( rendelenmiş )
  2  yemek  kaşığı  sıvı  yağ
  1  Tatlı  kaşığı  kara  biber
  1  Tatlı  kaşığı  reyhan


   ÜZERİ  İÇİN  MALZEMELER

   Mantar ( haşlanmış  olacak )
   Kırmızı  biber
   Yeşil  biber
   Mısır
   250 gram Kaşar  peyniri ( rendelenmiş )
   Sucuk
 
   YAPILIŞI (  hamurun )
  
   Bütün  sıvı  malzemeleri  bir  kaba  alın.  Mayayı  yarım  bardak  su  ile  ezin.  Mayayı da  kaba  alın.  İyice  karıştırın.  Unu  ilave  edip  hamuru  yoğurun,  unu  yavaş  yavaş  ilave  edin.  Yumuşak  bir  hamur  olacak.  Hamuru  mayalandırın.  Bu  ölçü  büyük  fırın  tepsisi  için.  Mayalan  hamuru,  hafif  unlanmış  tezgahta  merdaneyle  açın.  Tepsiye  un  serpin  ( hafif ).  Hamuru  yerleştirin.  Kenarlarını  tepsiye  göre  yükseltin.  Çatalla  hamuru  heryeri  delin.

   SOSU  (  hazırlanışı )

   Rendelenmiş  domatesleri  sıvı  yağda  soteleyin.  Biber  salçasını,  baharatları,  sarısağı  ( ezilmiş  ) ilave  edip  karıştırın.  Soğumuş  sosu  hamurun  üzerine  yayın.  Rendelediğimiz  kaşar  peynirinden  biraz  üzerine  serpin.
   
   Mantarlarımızı  üzerine  yerleştirelim. Biberlerimizi halka  halka  keselim,  onlarıda  yerleştirelim.  Mısırımızı  serpiştirelim.  Sucuklarımızı  dilimleyelim  onlarıda  dizelim.  250  derecede  önceden  ısıtılmış  
Fırına  verelim,  kenarları  kızarınca  kalan  kaşar  peynirini  üzerine  serpelim.  Kaşarlar  eriyice  çıkaralım.


    AFİYET  OLSUN!






PİŞİ

   Malzemeler

  Yarım  su  bardağı  sıvı  yağ
  3  yumurta
  1  paket  yaş  maya
  2  tatlı  kaşığı  tuz
  1  tatlı  kaşığı  şeker
  1  kilo  un
  Yeterince  süt
  
  YAPILIŞI

  Unu  yoğurma  kapına  alın,  ortasını  açın.  Yumurtayı,  mayayı,  tuzu,  şekeri, sıvı  yağ,  biraz  süt  katın.  Elinizle  sıvı  malzemeleri  iyice  karıştırın.  Yavaş yavaş  unu  alın  hamuru  yapın.  Süt  az  gelirse  ilave  edin.  Merdaneyle,  açacağımız  için  hamur  biraz  sert  olacak.  Hamur  mayalanınca,  yumuşar.  Hamurun  üzerine  sera  çekin  ılık  bir  yere  bırakın.  Kışın  yaparsanız,  hamurun  altına  kalın  birşeyler  koyun,  üzerinide  örtün.  Hamur  iki  katına  çıkınca,  mayalanmıştır.
  Hamuru  unlu  bir  zemine  alın.  İkiye  bölün,  beze  yapın.  Hafif  unlu  zeminde  yarım  santim  kalınlığında  açın.  Fazla  un  eklemeyin.  Hamuru  bıçakla  kesin.
  Sıvı  yağı  ( ayçiçek )  derin  tencereye  dökün.  İyice  ısınsın,  yoksa  pişiler  kabarmaz.  Hamurdan bir  parça  atın  tencereye,  kızarırsa  tamamdır.  Hamurumuzun  parçalarını  tencereye  atın,  üzerine  kaşıkla  sıcak  yağdan  dökün,  pişileriniz  kabaracaktır.  Önünü,  arkasını  iyice  kızartın.
  
   AFİYET   OLSUN!