Tariflerde Ara

23 Ağustos 2015 Pazar

CİN BİBER TURŞU YAPIMI

    MALZEMELER

   2  kilo  cin  biber
   3  baş  sarımsak 
   Sirke  yeterince
   Limon  tuzu
   Tuz

   YAPILIŞI

  Biberlerimizi  yıkayalım,  sarımsaklarımızı  soyalım.  1  litreli  su  şişesi  alalım.  Sularını  sürahiye  boşaltalım.  
  Şişelerin  dibine  3  diş  sarımsak,  1  tatlı  kaşığı  limontuzu,  2  tatlı  kaşığı  tuz  katalım.  Biberlerimizi  şişemize  dolduralım,  arasıra  şişeyi  yere  vurarak  biberleri  yerleştirelim.  Hepsi  dolduralım,  üzerine  3  diş  sarımsak  katalım.  
  Şişemizin  1/25'  ne  sirke  katalım,  üzerine  ayırdığımız  suyumuzu  katalım.  Kapağını  kapatalım,  iyice  çalkalayım.  Serin,  karanlık  bir  yere  kaldıralım.
  

   KIŞIN  AFİYETLE  YİYELİM  !


KIŞLIK DOMATES SOSU YAPIMI

   MALZEMELER
  
  20   Kilo  domates  (ankon)
   5   Kilo  salçalık  kırmızı  biber
   Yeterince  tuz
   Konserve  kavanozu
   Konserve  kavanozu  kapakları  ( ilk  defa  kullanılcak )

    YAPILIŞI

   Ben  çok  yaptım,  siz  isterseniz  daha  az  yapabilirsiniz.  Derin  bir  tencerede  pişirelim,  etrafa  sıçramasın.  Domatesleri,  biberleri  iyice  yıkayalım.  Biberlerin  çekirdeklerini  çıkarın.  Tencerenin  dibine  su  katın,  biberler  yapışmasın. ( yoksa  malzeme  dibinde  yapışıp  yanar )  önce  biberi  iri  parçalar  halinde  doğrayın.  Üzerine  domatesleri  doğrayın.  Kapağını  kapatıp,  kaynamaya  bırakın.
   
   Arasıra  karıştırın,  domateslerin  kabukları  çıkıncaya  kadar  kaynatın.  El  blendırıyla  püre  haline  getirin.  Tuzunu  ilave  edin,  kaynamaya  bırakın.  Sosumuz  koyulaşıncaya  kadar,  kaynamaya  devam.  
Arasıra  karıştırın,  koyulunca  altını  kapatın.

   Kavanozlarımızı,  önceden  yıkayın ( kuru  olacak ) .  Kapaklarımızın  üzerine  çıkacak  kadar  su  katıp kaynatın. ( kapaklar  sıcak  olacak )

   Sosumuzu  kavanozlara  katalım.  Kavanozun  kenarını  peçeteyle  temizleyip, kapağımızıda  kurulayıp  kapatalım.  Kavanozlarımızı  ters  çevirelim.  Kavonazlarımızın  üzerine  kalın  örtü  örtelim.  24  saat  hiç açmayalım. 
   
   Birgün  sonra  kapakları  kontrol  edelim.  Kapak  tutmassa  ortasına  basınca  ses  gelir.  Yeni  kapak kullanırsak  sorun  olmaz.
  
    AFİYET  OLSUN!

4 Ağustos 2015 Salı

ACI DOMATES SOSU

  MALZEMELER

  5  kilo  ankon  domates
  1  kilo  kırmızı  biber  ( salçalık )
  3  baş  sarımsak
  500  gr  kırmızı  acı  isot  biber  ( ben  cin  biberle  yaptım )
  Yeterince  tuz

  TERBİYESİ  İÇİN  MALZEMELER

  3  yemek  kaşığı  un
  1  su  bardağı  zeytin  yağı
  1  çay  bardağı  sirke
  
    YAPILIŞI

   Domateslerimizi  yıkayıp,  doğrayalım.( iri  parçalar  halinde )  Biberlerimizide  doğrayalım. Sarımsaklarımızı  soyup  atalım. Tuzunu  katıp  kaynamaya  bırakalım. Arasıra  karıştıralım, yoksa  sosumuz  tenciremize  yapışı.  Yaklaşık  30  dakika  pişirin.  El  blenderle  iyice  parçalayın.  Sos  kıvama  gelince,  isotumuzu  doğrayıp  tenceremize  ilave  edelim.  Unu, zeytinyağını,  sirkeyi,  karıştırın.  Açtığımız  sosumuzu  tenceremize  katalım,  karıştıralım.  Yaklaşık  10  dakika  daha  kaynatalım.
  1  demet  maydanozu  yıkayıp,  incecik  kıyıp  içine  ilave  edelim.  Altını  kapatalım.
  Not ; Kavanozlarımıza  sıcak  sıcak  dolacak.
          Kavanoz  kapakları  herdefasında  yeni  olacak.
          Kapakları  kullanmadan  önce  kaynatalım.
          Doldurduğumuz  sosumuzu  ters  çevirelim,  üzerine  kalın  örtüyle  örtelim.
          Ertesigün  çevirelim, üzerine  basınca  çökmüyorsa  tamamdır.
          
          Acı  sevenler  için  çok  güzel  bir  sos.  Mutlaka  deneyin.

         AFİYET  OLSUN! 

31 Temmuz 2015 Cuma

ÇÖKELEK NASIL YAPILIR

   Size  çökelek  yapılışını  öğreteceğim.  Çökelek  yoğurttan  yapılır.  Evde  kalan  yoğurtları  değerlendirin.  Taze  yoğurttan da  olur.  Tenceremizin  içine  yoğurtumuzu  katalım.  Tuzunu  ayarlıyalım,  kaynamaya  bırakalım.  Kaynayınca,  altını kısalım.  Arada  karıştıralım,  yoğurdun  suyu  çıkınca  tamamdır.  Altını  kapatıp,  sabaha  kadar  dinlensin.  
   Süzgeçin  içine  havlu  peçete  yerleştirin.  İki  katlı  olsun,  çökeleğimizi  içine  dökün.  İyice  süzülene kadar  bırakın.




   
  

29 Temmuz 2015 Çarşamba

FIRINDA SÜTLAÇ

   MALZEMELER

 2  Kilo  süt  ( günlük  süt  olursa  daha  güzel  oluyor )
 2  Yemek  kaşığı  pirinç  unu
 2  Yemek  kaşığı  nişasta
 1  yumurta  sarısı
 1  paket  vanilin
 1  fincan  pirinç ( soğuk  suyda  bekletin )
 1  Su  bardağı  şeker  + 2  yemek  kaşığı
  
  YAPILIŞI

  Soğuk  suda  beklettiğimiz,  pirinçleri  yıkayın.  Süzgeçe  aldığımız  pirinçi,  elinizle  parçalayın. 1  su  bardağı  suyla  haşlayın.  Sütümüzü  ocağa  koyalım.  Kaynamaya  bırakalım.  
  Haşladığımız  pirinçleri  süzün.  Kaynayan  sütün  içine,  pirinçimizi  katalım.  10  dakika  pişirelim.  Şekerimizi  katalım,  karıştıralım  biraz  kaynasın.  Derin  bir  kabın  içine  nişastayı,  pirinç  unu'nu,  yumurta  sarısını,  vanilyayı  1  bardak süt  ile  açalım. İçinde  hiç  tortu  kalmasın.  Kaynayan  sütümüzden  biraz  alıp  nişastalı  malzeye  katın. Karıştırın  yumurtamız  kesilmesin.  Ocağın  altını  iyice  kısın,  çırptığımız  malzemeyi  karıştırarak  tenceremize  katın.  10  dakika  daha  kaynatın  ( kaynayınca  altı  kısılacak )
   
  Fırın  kaplarımıza  paylaştıralım.  Tepsinin  altına  su  katalım. ( 1  su  bardağı  yeterlidir.)
 150  derecede  fırının  sadece  üst  tarafını  yakın. ( ızgarasını )
 Üzeri  kızarınca  fırından  alın.  Çok  çabuk  kızarıyor,  dikkat  edin.
  Bu  verdiğim  ölçüden  6  güveç, 10  tanede  kase  oldu.

  AFİYET  OLSUN!

   

MISIR GEVREKLİ ÇITIR TAVUK

   MALZEMELER
  1  KL  tavuk  bonfile  ( göğüs )
  1  paket  krema
  1  tatlı  kaşığı  pul  biber
  1  tatlı  kaşığı  kara  biber
  1  tatlı  kaşığı  kimyon
  1  tatlı  kaşığı  kişniş
  1  tatlı  kaşığı  tuz
  1  tatlı  kaşığı  kekik
  2  yemek  kaşığı  hardal
  2  kase  mısır  gevreği
  1 tane yumurta 

   YAPILIŞI

  Bonfileyi  2  parmak  kalınlığında,  kesin.  Yıkayın,  suyu  iyice  süzün.  Kabın  içine  kremayı, yumurtayı ve baharatları  katıp  karıştırın. Tavukları  içine  katıp,  iyice  karıştırın. Yaklaşık  1-2  saat  buzdolabında  dinlendirin.  Mısır  gevreğini,  buzdolabı  poşetine  koyun. Örtünün  içinde,  poşeti  yerleştirin.  Üzerinden  merdaneyle,  dövün.  Tepsiye  dökün. Fırın  tepsisine  yağlı  kağıdı  serin. 
  Tavuk  parçalarını,  mısır  gevreğine  bulayıp  tepsiye  dizin.
  Fırını  200  dereceye  ayarlayıp,  fırına  verin.  Kızarınca  fırından  alın.
  
  Not;  sıcak  sıcak  güzel  oluyor.

  AFİYET  OLSUN !


25 Temmuz 2015 Cumartesi

BULGUR PİLAVI ( DOMATES VE BİBERLİ )

   MALZEMELER
 
  1  kase  bulgur
  1  büyük  boy  domates
  1  tane  yeşil  biber
  2  yemek  kaşığı  tereyağı
  2  yemek  kaşığı  ayçiçek  yağı 
  2  diş  sarımsak
  Tuz

  YAPILIŞI

  Domatesimizi  ve  biberlerimizi sarımsağımızı  doğrayalım,   ( nasıl  severseniz  öyle  doğrayın ). Tenceremize  sıvıyağımızı  koyalım,  ısınınca  doğradığımız  malzemelerimizi  katalım.  Tenceremizin  kapağını  kapatalım.  Malzemelerimiz  iyice  kavrulcak.  Tereyağımızı  ilave  edelim.  Kavrulan  malzemelemize,  bulgurumuzu  katıp  suyunu  katalım. ( Bulgur  suyu  çok  çeker, 1  kase  bulgura  2,5  kase  su  katıyorum.)  Tuzunu  ayarlayalım,  bulgur  pilavı  yüksek  ateşte  pişer.  Suyunu  çekmeye  başladımı,  altını  kısın.  Eğer  önce  altını  kısarsanız,  bulgur  şişer.  Pilavımız  lezletli  olmaz.

   AFİYET  OLSUN !