Tariflerde Ara

19 Mayıs 2015 Salı

EVDE PASTANE SİMİTİ

  1  su  bardağı  ılık  su
  1  su  bardağı  ılık  süt
  1  su  bardağı  sıvı  yağ ( ayçiçek  yağı )
  2  yemek  kaşığı  toz  şeker
  1  tatlı  kaşığı  tuz
  Yaş  maya  ( küçük  paketi  ikiye  böldüm ) 11  gr
  Aldığı  kadar  un ( 1  su  bardağını  tam  buğday  unu  kullandım )

  Üzeri  için
 
2  yemek  kaşığı  pekmez
Yarım  su  bardağı  sıcak  su
Yeterince  susam

   YAPILIŞI
  
Bütün  sıvı  malzemeleri  hamur  kabına  alın.  Mayayı  katın  elinizle  ezin,  iyice  karıştırın.  Yavaş  yavaş unu  ilave  edin.  Yumuşak  bir  hamur  olacak( hamur elinizi  bırakınca  un  yeterlidir.)
 
Hamurdan  yumurtadan  biraz  büyük  parçalar  alın.  Uzun  şeritler  yapın,  ikiye  katlayıp  ip  gibi  bükün.  İki  ucunu  birleştirin,  elinizle  yuvarlayın ( birleştirdiğiniz  yeri). 
 
Pekmezimizi  sıcak  su  ile  açın, simitleri  rahat  batırabileceğimiz  bir  kaba  alın.
Susamıda  bir  kaba  alın.

 Tepsimize  yağlı  kağıt  serin.

 Yaptığımız  simitleri  önce  pekmezli  suya,  sonra  susama  bulayalım.
 Tepsimize  yerleştirelim. 15  dakika  tepside  mayalandıralım.  Çünkü  hamurumuzu  mayalandırmadan 
Simitlerimizi  yaptık. ( mayalı  hamurdan  yapsaydık  şekil  vermemiz  zor  olurdu).

 Kızım  kaşarlı  sevdiği  için,  kalan  hamuru da  kaşarlı  yaptım.

 Not;  simitler  çok  güzel  oldu, deneyin.( çocuklarım  beğendi )
  
 AFİYET  OLSUN!

 Gençlik  ve  spor  bayramınız  kutlu  olsun  gençler !  
   

7 Mayıs 2015 Perşembe

YUMUŞAK KEK

  MALZEMELER

  4  yumurta (büyük  boy)
  2  su bardağı şeker
  1  su bardağı sıvı yağ (ayçiçek yağı)
  1  paket kabartma tozu
  1  paket vanilin
  1  su bardağı süt (süt yoğurt mayalayacak kadar ılık olmalı)
  1  paket kakao
  2  su bardağı un
  1  fincan sıcak su

  YAPILIŞI

 Yumurtaları  çırpma  kabına  alalım,  şekerimizi ilave edip çırpalım. Yüksek  devirde  5  dakika beyazlaşması için yeterli olacaktır.  Sütümüzü,  yağımızı  karıştıralım.  Kabartma  tozunu,  vanilyayı ekleyip karıştıralım. Unu ilave edelim ve dağılıncaya kadar  karıştıralım.  Çok fazla çırpmamaya dikkat edelim. Tepsimizi  tereyağı  ile  yağlayalım.  Çırptığımız  malzemenin  yarısını tepsimize  dökelim.  Kalan  malzemenin içine kakaoyu katalım ve  karıştırırken  sıcak  suyumuzu  da ekleyelim.  Tepsimize  kakaolu  malzemeyi de katalım. Bıçakla karıştırıp, şekil verelim.

  Fırının sıcaklığı 170 derecede olmalı.  Ben  kekimi  çırparken fırınımı açıyorum.
  Not:  Hamurumuz  duru  oldu diye üzülmeyin, kek böyle çok daha güzel oluyor :)
           Bu  keki  sade de  yapabilirsiniz.

   AFİYET OLSUN

22 Nisan 2015 Çarşamba

PANCAR TURŞUSU

   MALZEMELER
  
  1  kl  pancar
   3-4  diş  sarımsak
   1  fincan  sirke
   1  fincan  zeytinyağı
   1  fincan  narekşisi

  Yapılışı

  Pancarların  kabuklarını  soyun,  yıkayın.  Küçük  parçalara  bölün,  tencereye  alın.  Üzerini  geçinceye kadar  su  katın,  sirkesini  katın.  Haşlamaya  bırakın.
   
  Sosu  için;  sarımsakları  iyice  ezin.  Üzerine  zeytin  yağını  katın  çırpın,  narekşisini  katın. Tuzunu  ayarlayın.

  Pişen  pancarların  üzerine  sosunu  katın.  Bir  gece  bekletin.  Sonra  servis  edin.

   AFİYET  OLSUN!

Vişneli Cheseecake

    MALZEMELER
   1   Paket  bebe  bisküvi
   1   Paket  labne  peyniri (500gr)
   1   Paket  krema
   1   Paket  vanilya
   2   Yumurta
   1   Su  bardağı  şeker
   3   Yemek  kaşığı  un
   1   Yemek  kaşığı  nişasta
   1   Yemek  kaşığı  tereyağı

    SOSU   İÇİN  MALZEMELER

   500  gr  vişne
  1  çay  bardağı  şeker
  1  yemek  kaşığı  nişasta
  1  çay  bardağı  su

   YAPILIŞI

  Tabanı  için ;  bisküvileri  rondoda  incecik  çek.  İçine  bir  kaşık  erimiş  tereyağını  ekle  karıştır.  Kalıbın  içine  dök ( yağlı  kağıdı  kalıba  göre  kes,  altına  yerleştir.)  Çay  bardağının  altıyla  bastırarak  kalıba  yerleştir.  Kalıbın  etrafını  folyo  ile  kaplayın.( pişerken  suyu  içerisine  almasın )  fırın  tepsisine  2  su  bardğı  su  koyun,  kekimizin  altı  pişmesin.( yoksa  tabanı  sert  olur )

   Kreması ;  Yumurtayı,  şekeri  iyice  çırp.  Labne  peynirini,  kremayı,  vanilyayı, unu,  nişastayı  kat  karıştır.  Bu  karışımı  bisküvilerin  üzerine  dök.

  Not ;  fırını  160 dereceye  ayarla,  pastayı  fırına  ver.  Yaklaşık  45- 50  dakika,  üzeri kızarmadan  pişcek.  Pişince  fırının  kapağını  hafif  aralı  5  dakika  dursun.  Çiz  kekin  çatlamasın  diye,  bıçakla  kalıbın  kenarından  ayır.  Kekin  üzeri  asla  kızarmıyacak.  Yoksa  kreması  sert  olur.

  Ben  bu  tarifimi  3  kez  denedim.  

   SOSU

  Vişneleri  1  çay  bardağı  su,  şekerini  ilave  edip  pişiriyoruz.  Nişastayı  1-2  yemek  kaşığı  su  ile  açıyoruz,  vişnelerin  içine  katıyor karıştırarak  kıvam  almasını  bekliyoruz.  Soğumaya  bırakıyoruz.  Arada  karıştırıyoruz.

  Çiz  kekimizi  fırından  alınca  dışarda  biraz  soğutuyoruz.  Sonra  buzdolabında  1  saat  bekletiyoruz.
  Sosumuzu  üzerine  döküp buzdolabına  kaldıralım.  Yaklaşık  5-6  saat  dinlensin  o  zaman  güzel  oluyor.

  Not:  çiz  kekimiz  soğuduktan  sonra  sosumuzu  pişirelim. ( sosumuz  taş  gibi  olmasın )  
  Not:  fırında  dakikası  dolana  kadar  tutalım.  ( üzeri  asla  kızarmıyacak )
 
     AFİYET  BAL  OLSUN!


CEVİZLİ ERİŞTE

   2   Kase  ev  eriştesi
   2   Yemek  kaşığı  tereyağı
   2   Yemek  kaşığı  sıvıyağ
   1   Çay  bardağı  ceviz
   1   Çay  bardağı  rendelenmiş  beyaz  peynir
   Yeterince  tuz
 
   YAPILIŞI

   Tenceremize  yeterince  suyumuzu  koyalım.  Kaynayınca  tuzunu  katın.  Eriştemizi  katıp  pişirelim.  Tereyağımızı  ve  sıvıyağımızı  tavada  kızartalım.  Eriştemizi  süzelim. Servis  tabağına  alalım  üzerine  tereyağımızı,  peyniri,  cevizi  katıp  karıştıralım.

   AFİYET  OLSUN!



8 Nisan 2015 Çarşamba

CEVİZLİ EV EKMEĞİ

   MALZEMELER

  2  kase  un
  1  kase  tambuğday  unu   
  1  küçük  maya
  1  su  bardağı  ceviz
  1  kase  peynir
  1  kase  süt
  1  yemek  kaşığı  tuz
   Ilık  su
  1  yemek  kaşığı  şeker

  YAPILIŞI

  Mayayı  örtecek  kadar  ılık  su  koyuyoruz,  üzerine  şeker  dökün.  Mayayı  ezin,  iki  kaşık  un  katın  karıştırın.  Köpürmeye  başlayınca,  hamur  kabına  alın,  sütümüzü  ilave  edelim. Unumuzu  katalım,  tuzumuzu  katalım,  hamurumuzu  yapalım.  Yumuşak  bir  hamur  olacak.  Gerekirse  su  ilave  edelim. Peynirimizi  ezelim,  cevizimizi  irice  ezelim.  Hamurumuzun  içine  katım  yoğuralım.  Mayalanmaya  bırakalım.  Üzerinne  sera  çekelim.  Sıcak  biryere  bırakalım.  Hamur  iki  katı  olunca,  tezgahın  üzerine  un  serpelim.  Hamurumuzu  toparlayalım,  tepsimizin  altına  un  serpelim.  Hamurumuzu  tepsiye  alalım.  Tepside  10  dakika  bekletelim,  birazkabarsın.  Daha  iyi  pişer,  içi  hamur  kalmaz. 200  derece  önceden  ısıttığımız  fırına  verelim.  Pişince  ekmek  bezine  saralım,  daha  yumuşak  olur. 
  Zaten  hamuru  unlu  yapınca  ekmeğin  kabuğu  sert olmuyor.

   Atabey  ekmeklerini  öyle  yapıyorlar.

   AFİYET  OLSUN!


BULGURLU YAPRAK SARMASI

     MALZEMELER
 
   2   Su  bardağı  pilavlık  bulgur
   1   Su  bardağı  ince  bulgur
    300  gr   Orta  yağlı  kıyma
    2  baş  büyük  soğan
   1   Çay   Bardağı  sıvı  yağ
    3   Yemek  kaşığı  tereyağı
    500  gr   Salamura asma  yaprağı
   Tuz,   Karabiber,  reyhan ( reyhanı  bizim  memlekette  kullanmazlar  benkatıyorum )

    YAPILIŞI
 
  Bugurumuzu  kabımıza  alıyoruz,  üzerine  kaynamış  sıcak  su  gezdiriyoru.  Üzerini  kapatıyoruz.  Soğanımızı  rendeliyoruz,  kabarttığımız  bulgurumuzun  üzerine  katın.  Kıymamızı,  tuz,  karabiber,  reyhanı,  sıvı  yağımızı  katıp,  iyice  yoğurun.  Sakız  gibi  olacak.  Kıymalı  olunca  sarmalarımız  ince  olmaz.  Tencerenin  altına, büyük  bir  soğanı  halka  halka  doğrayıp  yerleştirin. Üzerine  sarmalarımızı  koyalım,  dizmek  gerekmez.   Üzerine  erittiğimiz  tereyağımızın  içine  biraz  sıvı  yağ  katalım.  Sarmalarımızın  üzerine  gezdirelim.  Suyunu  ayarlıyalım,  üzerine  pasta  tabağı  kapatalım.  Kapağını  kapatalım  pişmeye  bırakalım.  Buhar  çıkınca  altını  kısalım.  Kısık  ocakta  1  saat  pişirelim,  arada  suyunu  kotrol  edelim.  Gerekirse  sıcak  su  gezdirelim.  Suyunun  kalmadığını  anlamak  için,  tencereyi  hafifce  eyin suyu  varsa  görünür.  Yoksa  su  ekleyin. 
   Sarmalar  pişince  tencerin  kapağını  açın  10  dakika  havalansın.  Sonra  kapatın  üzerini  örtün.  Bulgurlu  sarma  biraz  sulu  olur,  üzerine  yoğurt  dökün. 
Bu  sarma  ebemin  sarması  ( babaannemin )


    AFİYET  OLSUN!