Tariflerde Ara

27 Haziran 2015 Cumartesi

TRİLEÇE

  MALZEMELER

  Keki  için

  7  yumurta
  7  kaşık  şeker
  7  kaşık  un
  2  tane  kabartma tozu
  1  paket  vanilya

  Karemeli  için

  1  su  bardağı  şeker
  1  paket  krema

   Yapılışı
 
  Yumurtaları, şekerle  birlikte  beyazlaşıncaya  kadar  çırpın.  Unu  ekleyin,  kabartma  tozunu,  vanilyasını  ekleyip  yavaşca  kaşıkla  karıştırın.  Tepsiyi  yağlayın,  malzemeyi  dökün.  175  derecede  pişirin.(  Bu  ölcü  büyük  borcam  içindir )

    Kekin üzerine dökülecek sos malzemeleri
 Kekin  üzerine  dökmek  için malzememizi  hazırlayalım.
 4  su  bardağı  süt,  1  subardağı  şeker  kaynatın.
 Ocaktan  alınca  kremasını  katın. ( kekin  üzerine  soğuk  dökeceğiz )
 1 paket krema ekleyin

  Karameli  yapılışı.
  Şekerimizi  tenceremize  döküp,  ocağımıza  koyalım.( ısı  orta  olacak,  altını  kısmayın,  çok  açmayın)
  Şeker  erimeye  başlayınca  karıştırın.  Rengi  deyişince  kremamızı  dökelim,  karıştıralım.  Karemelize  olunca  ocaktan  alıp  soğumaya  bırakalım.

  Kekimiz  çıkınca  soğumaya  bırakalım.  Soğuyunca  üzerine  hazırlamış  olduğumuz  şerbeti  dökelim.
 Şerbeti  çekince  karemelini  üzerine  gezdirelim.  Bir  gece  beklerseniz  daha  güzel  oluyor.
  
 Ben  ilk  defa  yaptım  çok  güzel  oldu.

  Afiyet  olsun! 
  

  Kara dutlu kreması için
  1 su bardağı kara dutu, tencereye katın. 1 su bardağı suyu üzerine döküp kaynatın. Süzgeçten geçirin, üzerine 1 su bardağı şekeri dökün. Kaynasın, 2 yemek kaşığı nişastayı su ile ezin içine katın. Kaynamaya bırakın. 5 dakika sonra altını kapatın. Soğuyunca üzerine gezdirin.

 Hangi sosu isterseniz onu dökün.


18 Haziran 2015 Perşembe

KREP

  MALZEMELER

  2   Subardağı  süt
  3   Yumurta
  Yarım  su  bardağı  sıvı  yağ ( ay  çiçek yayı )
  1  çay  kaşığı  tuz
  Aldığı  kadar  un  ( unu  kaşık  kaşık  katın )
 
  YAPILIŞI

  Sıvı  malzemeleri  hepsini  katıp  çırpın.  Tuzu, unu  kaşık  kaşık  ekleyin  çırpın.  Kıvamı  koyu  ayran  kıvamı  olacak.  Un  az  gelirse  tavaya  yapışır,  unu  çok  olursada  krepler  kalın  olur.
  Tavayı yağlayın,  fazla  gelirse  peçeteyle  alın.  Tava  sıcak  olacak.  Bir  kepçe  dökün  heryerine  yayın,  pişirin.  

HAZIR YUFKADAN ÇITIR SARMA BÖREK

    MALZEMELER

   1  kilo  yufka
   1  su  bardağı  sıvı  yağ
   1  şişe  soda ( sade )
   500  gr  peynir
  1  yumurta
  1  tane  domates
  1  biber
   
    YAPILIŞI

  Sıvı  yağ  ile  sodayı  karıştırın.  Yufkamızı  tezgahımıza  serin.  Yağlı  harçla  her  yerini  yağlayın.  İkinci  yufkamızı  üzerine  serelim,  tekrar  yağlıyalım. Yufkamızı  8  parçaya  bölelim.  İç  harcımızdan  ucuna  yerleştirelim,  kenarlarını  içe  kıvırıp  rulo  yapalım.  Tepsimize  yerleştirelim.  Böreklerimizin  arası  açık  sıralayalım,  yoksa  çıtır  olmaz.  Üzerlerine  sodalı  harcımızdan  sürelim.  Sonra  yumurta  sarısını  sürelim.  Ortasını  açıp  domates  ve  biber  dilimleri  yerleştirelim.  Sade de  yapa  bilirsiniz.

   Bir  gece  önce  yapıp  buzdolabında  beklerse  daha  güzel  oluyor!

  200  derecede  pişirin,    AFİYET   OLSUN !

15 Haziran 2015 Pazartesi

PATATESLİ KÖFTE

   MALZEMELERİ
 
  750  gr  orta  yağlı  kıyma
  500  gr  patates
  2   dilim  bayat  ekmek ( soğuk  suyla  ıslanmış )
  2  tane  domates
  2  tane  biber
  1  tane  rendelenmiş  soğan
  1  diş  sarımsa
  1  yumurta

  Maydonoz
  Karabiber,  kimyon,  tuz
  1  yemek  kaşığı  domates  salçası
  1  yemek  kaşığı  biber  salçası
  2  yemek  kaşığı  tereyağı
  1  tane  domates  rendesi
   Kızartmak  için  ay  çiçek  yağı

  YAPILIŞI

  Kıymamızı,  yumurtamızı,  ıslattığımız  ekmeğimizi ( suyu  sıkılmış ),  soğanımızı,  karabiber,  kimyonu  katıp  iyice  yoğuralım.  Köftelerimizi  yapalım,  patateslerimizi  hazırlayalım.  Kızgın  yağda  önce  patatesleri,  sonra  köftelerimizi  kızartalım ( çok  kızarmasına  gerek  yok ).
  Tepsimize  yerleştirelim.  
  Yağımızı  tavamıza  katalım,  sarımsağımızı,  salçaları,  domates  sosumuzu  katalım  pişirelim,  baharatları  ekleyip,  1  su  bardağı  suyumuzu  ekleyelim.  5  dakika  pişirip  köftelerimizin  üzerine  gezdirelim.  Üzerine  domates,  biberi  dizelim.  200  derece  fırına  verelim.  Domatesler  kızarınca  tamamdır.


  AFİYET  OLSUN  !




KOLAY SU BÖREĞİ

  MALZEMELER

  5   Büyük  boy  yumurta
  2   Yemek  kaşığı  yoğurt
  2   Tatlı  kaşığı  tuz
  Yarım  paket  tereyağı
  1   Çay  bardağı  sıvı  yağ
  1   Paket  krema  ( üzerine  sürmek  için )
  Aldığı  kadar  un

  İÇ   MALZEMELERİ

  500  gr  beyaz  peynir
  250  gr  lor

   Kıymalı  için
   500  gr  kıyma  ( dana  eti )
   3  tane  yumurta
   Yapılışı;  kıymayı  iyice  pişirelim,  suyunu  çekene  kadar.  Soğuyunca  içine  yumurtalarımızı  kıralım,  iyice  karıştıralım.  Karabiber  ekleyelim,  tuzunu  ayarlıyalım.

   Not ;  harcımızın  içine  yumurtayı  çiğ  koymamızın  sebebi,  böreğimizin  içinden  dökülmemesi.  Soğan  katmıyoruz.  

  Peynirli  içimiz  bildiğimiz  gibi  hazırlayın,  ben  maydanoz  katmıyorum.

   YAPILIŞI

   Yumurtalarımızı  yoğurma  kabına  kırıyoruz.  Yoğurdumuzu  ekliyoruz.  Tuzumuzu  katıp,  iyice  karıştırıyoruz.
   Unumuzu  kaşık  kaşık  ekliyoruz.  Hamurumuz  yumuşak  olacak.  Bildiğimiz  su  böreği  hamurundan  farklı.  Açması  çok  kolay  olacak.  Kıvama  geldimi  2  yemek  kaşığı  sıvı  yağ  ile  hamuru  toparlayalım.  Hamurumuz  yapış  yapış  olsun,  onu  unla  toparlarız.  
   Hamurumuzu  6  parçaya  bölelim.  Unlanmış  tepsiye  dizelim.  Beklememize  gerek  yok,  yumuşak  bir  hamurumuz  var.
   Yufkalarımızı  açalım  bol  bol  un  serpelim, ( nasıl  olsa  hamurumuz  haşlanaca )  ben  bütün  yufkaları  açıp  öyle  haşlıyorum.  Üst  üste  koyabilirsiniz,  unlu  olursa  yapışmaz.  
   En  son  yufkayı  yağladığımız  tepsiye  seriyorum ( onu  haşlamadan  serin )
 Erittiğimiz  tereyağının  içine  sıvı  yağı  katın  yufkaların  arasına  gezdirin.  
Tencerede  bol  su  katıp  kaynatın,  içine  1  yemek  kaşığı  tuz  katın.  Bir  kapta  bolca  soğuk  su  doldurun.
  Yufkalarımızı  4' de  bölün,  haşlaması  kolay  olsun.  Kaynayan  suya  atın  üzerine  bastırın  1-2  dakika  sonra  alıp  soğuk  suya  atın,  elimizle  alıp  tepsiye  serin.  3  yufkadan  sonra  harcını  serin.  Tekrar  yufkaları  yerleştirin.  Üzerine  kalan yağı  ve  kremayı  dökün  heryerine  sürün.  Böreğinizi  dilimleyi  ( yoksa  fırının  tavanına kadar  kabarır )
   Fırınızı  200  derecede  alt- üst  ayarında  pişirin.  Fırında  çıkınca  üzerine  nemli  bir  bez  örtün.
   15  dakika  sonrada  dilimleri  ters  çevirip  servis  tabağına  alın. ( dilimlerin  altı  nemlenmez ve  üzeri  yumuşak  olur ) 

 Not;  Çok  güzel  oluyor  deneyin   AFİYET  OLSUN  !



19 Mayıs 2015 Salı

EVDE PASTANE SİMİTİ

  1  su  bardağı  ılık  su
  1  su  bardağı  ılık  süt
  1  su  bardağı  sıvı  yağ ( ayçiçek  yağı )
  2  yemek  kaşığı  toz  şeker
  1  tatlı  kaşığı  tuz
  Yaş  maya  ( küçük  paketi  ikiye  böldüm ) 11  gr
  Aldığı  kadar  un ( 1  su  bardağını  tam  buğday  unu  kullandım )

  Üzeri  için
 
2  yemek  kaşığı  pekmez
Yarım  su  bardağı  sıcak  su
Yeterince  susam

   YAPILIŞI
  
Bütün  sıvı  malzemeleri  hamur  kabına  alın.  Mayayı  katın  elinizle  ezin,  iyice  karıştırın.  Yavaş  yavaş unu  ilave  edin.  Yumuşak  bir  hamur  olacak( hamur elinizi  bırakınca  un  yeterlidir.)
 
Hamurdan  yumurtadan  biraz  büyük  parçalar  alın.  Uzun  şeritler  yapın,  ikiye  katlayıp  ip  gibi  bükün.  İki  ucunu  birleştirin,  elinizle  yuvarlayın ( birleştirdiğiniz  yeri). 
 
Pekmezimizi  sıcak  su  ile  açın, simitleri  rahat  batırabileceğimiz  bir  kaba  alın.
Susamıda  bir  kaba  alın.

 Tepsimize  yağlı  kağıt  serin.

 Yaptığımız  simitleri  önce  pekmezli  suya,  sonra  susama  bulayalım.
 Tepsimize  yerleştirelim. 15  dakika  tepside  mayalandıralım.  Çünkü  hamurumuzu  mayalandırmadan 
Simitlerimizi  yaptık. ( mayalı  hamurdan  yapsaydık  şekil  vermemiz  zor  olurdu).

 Kızım  kaşarlı  sevdiği  için,  kalan  hamuru da  kaşarlı  yaptım.

 Not;  simitler  çok  güzel  oldu, deneyin.( çocuklarım  beğendi )
  
 AFİYET  OLSUN!

 Gençlik  ve  spor  bayramınız  kutlu  olsun  gençler !  
   

7 Mayıs 2015 Perşembe

YUMUŞAK KEK

  MALZEMELER

  4  yumurta (büyük  boy)
  2  su bardağı şeker
  1  su bardağı sıvı yağ (ayçiçek yağı)
  1  paket kabartma tozu
  1  paket vanilin
  1  su bardağı süt (süt yoğurt mayalayacak kadar ılık olmalı)
  1  paket kakao
  2  su bardağı un
  1  fincan sıcak su

  YAPILIŞI

 Yumurtaları  çırpma  kabına  alalım,  şekerimizi ilave edip çırpalım. Yüksek  devirde  5  dakika beyazlaşması için yeterli olacaktır.  Sütümüzü,  yağımızı  karıştıralım.  Kabartma  tozunu,  vanilyayı ekleyip karıştıralım. Unu ilave edelim ve dağılıncaya kadar  karıştıralım.  Çok fazla çırpmamaya dikkat edelim. Tepsimizi  tereyağı  ile  yağlayalım.  Çırptığımız  malzemenin  yarısını tepsimize  dökelim.  Kalan  malzemenin içine kakaoyu katalım ve  karıştırırken  sıcak  suyumuzu  da ekleyelim.  Tepsimize  kakaolu  malzemeyi de katalım. Bıçakla karıştırıp, şekil verelim.

  Fırının sıcaklığı 170 derecede olmalı.  Ben  kekimi  çırparken fırınımı açıyorum.
  Not:  Hamurumuz  duru  oldu diye üzülmeyin, kek böyle çok daha güzel oluyor :)
           Bu  keki  sade de  yapabilirsiniz.

   AFİYET OLSUN